poniedziałek, 7 marca 2016

Krem czosnkowy + Domowe bułeczki :)

 Zupa krem czosnkowy (zmodyfikowałam "delikatnie" przepis) :czas 30 min:



Składniki na 4-6 porcji
  • 3 Litry wywaru(bulion warzywny, mięsny lub na 2 kostkach rosołowych) 
  • 2 Liście laurowe 
  • 1-2 Cebule w zależności od ich wielkości
  • 4 Główki czosnku( nie ząbki) i tu jest modyfikacja bo w przepisie było 6 ząbków :P ale spokojnie nie będziecie ziać ogniem! :)
  • 7-8 Średnich ziemniaków(mniej więcej wielkości kobiecej pięści)
  • Sól i pieprz
  • Śmietana
Sprzęt:
  • Patelnia
  • Garnek
  • Blender
Jeśli brakuje wam czasu wywar można zrobić na kostkach rosołowych(ja tak robiłam) Na 3 litry wody wrzucamy 2 dowolne kostki rosołowe (mogą być różne). Międzyczasie na patelnie lejemy ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek(lub oleju). 1 duża lub 2 mniejsze cebule kroimy w średnia kostkę i do tego 4 główki czosnku(w dość grubą kostkę) wszystko rzucamy na patelnie i delikatnie podsmażamy na średnim ogniu do efektu "zeszklenia" tak żeby trochę zmiękła cebula i czosnek ale nie zarumieniły się wrzucamy to do naszego gotującego się wywaru razem z oliwą z patelni(oczywiście wywar gotujemy na małym ogniu tak żeby tylko "pyrkał" ) a następnie powtarzamy czynność z ziemniakami kroimy je w drobną kosteczkę i również lekko podsmażamy żeby delikatnie zmiękły wrzucamy do wywaru. Wszystko gotujemy do momentu aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Po ugotowaniu ok 0.5 litra samego wywaru odlewamy np do kubka resztę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji , doprawiamy solą i pieprzem. Po zblenderowaniu resztę wywaru powoli dolewamy do zupy cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Całość dajemy jeszcze chwilkę na malutki ogień żeby wszystko się nam ładnie połączyło ( pamiętajcie żeby mieszać podczas gotowania po zblenderowaniu zupy aby nic nam nie przywierało do garnka)
Ja dodatkowo zrobiłam sobie serowe grzanki do zupy na 1 os 2-3 kromki spokojnie wystarczą
Taka grzanka jest bardzo prosta wystarczy żółty tarty ser i trochę margaryny
Robimy w ten sposób że kromki smarujemy margaryną jak do kanapek i posypujemy je tartym żółtym serem delikatnie wklepując w kromkę i wrzucamy dosłownie na chwilkę do piekarnika (na grzanie od góry w niezbyt wysokiej temp.) tak żeby tylko się ser rozpuścił a kromka nie była za sucha i twarda.

Życzę smacznego !


Domowe bułeczki :czas ok 2 godziny: ( przepis na 9 bułeczek)



Nie przestraszcie się czasu robienia bułek samo pieczenie zajmuje 15 min ale ciasto musi urosnąć więc się je zostawia bezdusznie w cieple 2 razy raz na 70 min w całości i drugi raz po uformowaniu na bułki na 15 min i zawsze w tym czasie można robić coś innego dlatego czas podałam w całości

SKŁADNIKI:

ZACZYN:
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka wody
  • 1/3 kostki drożdży

CIASTO:
  • 1.5szklanki mąki gryczanej
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ziarenka, np. dynia , słonecznik i siemię lniane itp ( w innej turze użyłam żurawiny)
  • 1 jajko na koniec do smarowania bułek żeby nabrały złotego koloru :)

SPRZĘT:
  • Wysoki kubek najlepiej ceramiczny
  • Głęboka i wysoka plastikowa miska
  • Drewniana lub plastikowa łyżka
  • Blacha
  • Papier do pieczenia

Zaczyn - drożdże pokruszyć do bardzo wysokiego kubka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Dodać łyżkę wody oraz łyżeczkę mąki, wymieszać i ostawić w ciepłe miejsce na ok10 min. Zaczyn powinien urosnąć podgrzałam jeden palnik z 2min i na nim kubek postawiłam i przykryłam go ściereczką (dobrze jest wcześniej sam kubek podgrzać aby dawał jak najwięcej ciepła)

Ciasto- Do wysokiej i głębokiej miski wsypać obie mąki, zrobić dołeczek i dodać 3 łyżki oleju i sól. Wlać podrośnięty zaczyn i delikatnie wmieszać drewnianą lub plastikową łyżka a następnie dolewając stopniowo ciepłej wody zagnieść ciasto wsypując ok 2 garście różnych ziarenek ciasto zagnieć tak żeby się odrywało od ręki później przykryj je ściereczką i daj do ciepłego miejsca na jakieś 70 min ja zawinęłam cała miskę w koc i pod kołdrę dałam. Ciasto powinno min zwiększyć 2 razy swoją objętość ! ! Kiedy ciasto wyrośnie ok 5 min przed wyciągnięciem z ciepłego miejsca podgrzej blachę na palnikach tak żeby była gorąca. Wyłóż na nią papier do pieczenia i uformuj z 9 bułeczek i ułóż je w miarę równych odstępach( w tym samym czasie włącz piekarnik na 175°C na grzanie góra i dół. Roztrzep jajko tak jak na kotlety i wysmaruj z wierzchu bułeczki ja akurat zrobiłam to ręką bo nie miałam pędzlka do smarowania następnie z wierzchu posyp ziarenkami wedle uznania ;] Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 min. Następnie włóż je do nagrzanego piekarnika ,bułeczki pieką się ok. 15 min jak już zobaczysz że się dość dobrze rumienią to wyciągnij smacznego ! !



Pozdrawiam Aneczka :*

38 komentarzy:

  1. Te bułeczki wyglądają wyjątkowo smakowicie;) Kremu czosnkowego chyba nigdy nie jadłam. Jakbym tylko mieszkała blisko Ciebie;))

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja to bym była w 7 niebie :) uwielbiam faszerować ludzi jedzeniem nawet jak to śmiesznie brzmi hehehe :). Ale np mój brat mięsa nie je więc nie wszystko co zrobię zje moja Mama je jak ma na rano do pracy to zje z chęcią. Na noc nie chce bo że niby dupka rośnie ale ciasteczka wcina :D.
    Z Moim Lubym to nie widuje się codziennie, znajomi wpadają ale raz na jakiś czas, więc nie zawsze mam okazje komu gotować a sama sobie jak gotuje to tak na 2-3 dni :) i czasami mi się nie chce ( tzn dla samej siebie) więc gdybyś mieszkała po sąsiedzku to miałabym komu gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem czosnkowy na pewno zrobię <3 pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie bułeczki muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz jakie są dobre jak wyciągasz z piekarnika takie gorące mmmm hrrrrrr :P

      Usuń
  5. bułeczki wyglądają obłędnie <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko wygląda bardzo smakowicie :D Tymbardziej, że uwielbiam czosnek więc i tym kremem bym nie pogardziła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię czosnek czasami masło czosnkowe robię :) przyjdź na obiad podzielę się :)

      Usuń
  7. Uwielbiam czosnek, taki krem musi świetnie działać na odporność organizmu :) bułeczki wyglądają jak prosto z piekarni <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa piekarnia :) ja czosnek też bardzo lubię :) a plus takiego zeszklenia czosnku sprawia że nasz oddech nie uprzykrza życia innym :D

      Usuń
  8. smacznie to wygląda :D i na pewno pięknie pachnie :)
    zapraszam sayyestothedressss.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama czesto pieke wlasne buleczki :-)
    A czosnek dodaje prawie do wszystkiego, wiec taka zupa to cos dla mnie :-D
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość kobiet lubi czosnek :) ja też czosnek dodaje do prawie każdego dania :)

      Usuń
  10. Na samą myśl robię się głodna - uwielbiam zupy kremy! A do tego bułeczka, mmm :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :) jeszcze jak są gorące to mmm :)

      Usuń
  11. Te bułeczki wyglądają super, musze kiedyś je zrobic :D /Mikołaj

    Dwie Perspektywy Blog [Klik]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na twoją recenzję :) o bułeczkach :)

      Usuń
  12. Taka zupka musi być pyszna! Bardzo lubię wszystko co ma czosnek ;) a bułeczki tak smakowicie wyglądają, że aż czuć ich zapach.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często jem czosnek zapiekany na bułce z masełkiem i serem żółtym omomom :)

      Usuń
  13. Ja jako wielka ''fanka '' czosnku postaram się zrobić taki kremik ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam czosnek, muszę spróbować takiego kremu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będzie ci smakować :)

      Usuń
  15. Zjadłabym takie domowej roboty bułeczki, mniam mniam :) Może na weekendzie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami dorzucam jeszcze żurawiny do ziarenek jak chce taką lekko słodką :)

      Usuń
  16. Już wyobrażam sobie ten smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja to bym wszystkich was przygarnęła żebym mogła wam gotować :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Zgłodniałam! Pozdrawiam www.nessperfection.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dobrze :P już byłam u ciebie czekam na nowy post :)

      Usuń

PROSZĘ - NIE SPAMUJ!! TRAFIĘ DO CIEBIE, TO NIE JEST MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ, JEŚLI W KOMENTARZU UMIEŚCISZ JAKIKOLWIEK LINK Z PEWNOŚCIĄ TRAFI ON DO SPAMU. JA SZANUJĘ CIEBIE, A TY USZANUJ MNIE!

Na komentarze staram się odpowiadać na bieżąco. Dziękuję za każdy komentarz i poświęcony czas, mam nadzieję że będziesz zaglądać tu częściej.Natomiast jeśli nie czytasz nie komentuj i nie pisz głupot.