poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Coś na Ząb :)

 Dziś zapraszam was na kolejną dawkę kilku przepisów mojego własnego autorstwa :)

Pieczone medaliony z białego sera




Przepis na 4 osoby :czas 30 min:
 
Składniki:

  • 400-500 g białego sera
  • ziarna (słonecznik , siemię lniane , sezam) po 3 łyżki każdego
  • pieprz , sól , czosnek granulowany
  • Bułka tarta
  • Masło lub Olej
  • Kiełki

Sprzęt:

  • Patelnia
  • Widelec
  • Miska

Do miski dajemy biały ser rozgniatamy go widelcem, nasiona prażymy na suchej patelni tak aby nam się lekko zarumieniły wrzucamy do białego sera i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem (wedle uznania ) i wszystko mieszamy, następnie formujemy w niewielkie kuleczki (alla Raffaello :) ).  Kuleczki wrzucamy na rozgrzaną patelnie z Olejem/Masłem pieczemy je na średnim ogniu co jakiś czas przewracając (pieczemy dosłownie chwilkę po 2min na stronę ) a  na sam koniec zwiększamy ogień aby się nam dobrze zarumieniły. układamy na talerz dowolne kiełki a na nich nasze kuleczki :) 





Brokułowy zapiekaniec


Przepis na 5-6 porcji
:czas 60 min:
 
Składniki:

  • 1 Paczka brokułów 450 gram
  • 300g Pieczarek
  • 1/2 Papryki czerwonej
  • 1/2 Papryki żółtej
  • 2 Papryczki chili
  • 1 Awokado
  • 3 Łodygi selera naciowego
  • 300gram tartego żółtego sera
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1/2 opakowania makaronu lasagne
  • 500ml mleka
  • Mąka pszenna
  • 200gram masła roślinnego
  • 1/3 puszki pomidorów ( w zasadzie sos z tych pomidorów)lub przecier pomidorowy
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100gram sera pleśniowego lazur (jeśli nie lubicie pleśniowych serów pomińcie ten produkt :) )
  • kilka liści jarmużu i 1 ogórek gruntowy(akurat te dwa składniki użyłam w formie jadalnej ozdoby :) )

Sprzęt:

  • Głęboka patelnia
  • Dwa garnki ( jeden na sos , drugi na wodę do makaronu)
  • Podłużna brytfanka lub forma do pieczenia tak zwana keksówka

Wszystkie warzywa myjemy (oprócz brokułów), seler naciowy drobno siekamy w cienkie paseczki , podobnie robimy z papryką chili z tym że wcześniej oczyszczamy ją z wszystkich pestek. Oba składniki wrzucamy na patelnie z olejem i smażymy na niewielkim ogniu.Brokuły szatkujemy na drobniejsze kawałki wrzucamy do całej reszty na patelnie tak samo robimy z papryką żółtą i czerwoną.Wszystko mieszamy raz na jakiś czas doprawiamy solą i pieprzem.Obieramy Awokado i  pieczarki kroimy w cienkie paski odkładamy na bok , kukurydzę i fasole odcedzamy z zalewy. Teraz szykujemy sobie sos beszamelowy w garnku rozpuszczamy masło a następnie wsypujemy mąkę 4 kopiate łyżki  i wrzucamy do masła energicznie mieszając , wszystko robimy na małym ogniu aby uniknąć przypalenia powoli dolewamy 500 ml mleka cały czas mieszając tak aby nie powstały gródki doprawiamy solą i pieprzem jeśli sos wyszedł rzadki dosypcie mąki jeśli jest za gęsty taki toporny dolejcie odrobinę mleka.Brytfankę przesmarowujemy delikatnie tłuszczem (margaryna lub masłem). Na samo dno brytfanki dajemy odrobinę sosu beszamelowego. Nasze warzywka powinny być podduszone typu al-dente. W drugim garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niego makaron lasagne ale nie wszystko na raz tylko kolejno jak będziemy układać warstwami czyli po dwa płaty i gotujemy po ok 3-4 min(w zasadzie powinno się dawać go w surowej postaci ale ja wolę mieć pewność że w efekcie końcowym nie będzie surowy).
Teraz już możemy zacząć układać warstwami zapiekankę jak już mamy blachę przesmarowana tłuszczem i lekko podlaną sosem kładziemy kolejno pierwsze płaty makaronu na to kilka łyżek sosu beszamelowego i delikatnie przesmarowujemy przecierem/sosem z puszki , kolejno sypiemy trochę sera żółtego na to układamy plasterki awokado , kukurydzę i fasolę tak jak widać na załączonych zdjęciach dajemy wszystkiego po troszku i dajemy nasze warzywka ok1/4 i na to znów lejemy sos beszamelowy i na to znów podgotowany makaron tym razem lekko go dociskamy aby warstwy lepiej przylegały do siebie i pierwsza turę mamy już za sobą :). Druga warstwa kolejno znów sos beszamelowy na to przecier , ser , Awokado , kukurydza , fasola , warzywa , sos beszamelowy i makaron i tak robimy do samego końca :) przy ostatniej warstwie można dać ser pleśniowy ale nie jest to aż tak konieczne bo i bez tego zapiekanka będzie dobra :) Ostania nasza warstwa powinna się zakończyć makaronem który w sporej ilości podlewamy beszamelem i sypiemy dużo tartego sera :).
Piekarnik nastawiamy na 150° ustawiamy na grzanie góra i dół na środkowy ruszt a pod koniec dajemy na grzanie tylko od góry zapiekankę dajemy do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy od 20-30 min będziecie widzieć że jest już gotowe jak góra zacznie się nam ładnie rumienić. I międzyczasie pokrojone pieczarki dusimy delikatnie na patelni aż zmiękną. Po wyciągnięciu zapiekanki porcjujemy sobie ją w zależności od ilości osób na samą górę(nie wiem czy widać na zdjęciu) dajemy niewielką ilość pieczarek dodaje bardzo fajny smak całości :) Oczywiście całość ozdobiłam sobie ogórkiem i jarmużem dobrze komponowało się smakowo z całością ale to już jeśli tylko chcecie :)


Ruloniki z ogórka robi się bardzo prosto kroimy paseczki zwykła obieraczką do warzyw i zawijamy na palec i ściągamy :)



Taka mała rada po każdej zakrytej warstwie makaronem zawsze dociśnijcie rękom trochę wtedy wszystko ładnie się połączy i nie będzie się rozsypywać podczas wyciągania na talerz. Jeśli robicie sobie taką zapiekankę na dwa dni to na drugi dzień nie odgrzewajcie jej w piekarniku (bo się spali )tylko na patelni no niestety  wtedy już ulegnie lekkiemu rozpadowi :) ale i tak jej smak się nie zmieni :)










 Jeśli macie ochotę zobaczyć więcej zdjęć z tego dania kolejno jak się robiło ( a jest ich sporo ) zapraszam  ( TU KLIK )

Zapiekanka makaronowa bez zapiekania w piekarniku :) 



Przepis na 4 osoby  :czas 30 min:
Składniki:
  •  1 Wiązka szpinaku
  • 300 g Pomidorków koktajlowych
  • 1 Cebula
  • 1/2 Główki czosnku
  • 100g Sera żółtego tartego
  • 4 Plastry sera żółtego
  • 18% Mała śmietana
  • 200g Makaronu świderki
  • Roszponka do ozdoby
  • sól i pieprz
  • Olej

Sprzęt:
  • Patelnia
  • Garnek z wodą na makaron
  • Kwadratowa miska

Stawiamy garnek z lekko osoloną wodą jak zacznie się gotować wrzucamy makaron po ugotowaniu odcedzamy i lejemy zimna wodą aby się nie skleił międzyczasie obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę dusimy ją na patelni z niewielką ilością oleju co jakiś czas mieszając kolejno dodajemy czosnek pokrojony w drobne paseczki wszystko dusimy na leciutkim ogniu.Pomidorki koktajlowe przekrawamy w pół i wrzucamy do cebuli i czosnku(zostawiamy sobie kilka szt do ozdoby). Następnie wrzucamy szpinak nie musicie go kroić wystarczy liście parować w dłoniach w pół :) wszystko cały czas dusimy na małym ogniu przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy śmietanę i tarty ser żółty jak sos zgęstnieje od sera wrzucamy cały makaron mieszkamy chwilkę trzymamy na ogniu dosłownie z 2-3min.Całość przekładamy do podłużnej kwadratowej miski przykrywamy plasterkami sera żółtego  i ozdabiamy pomidorkami i roszponką można przykryć wszystko folią aby trzymało ciepło a ser z wierzchu się rozpuścił i możemy podawać :)

40 komentarzy:

  1. Ciekawe przepisy, szczególnie te medaliony ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :* Na pewno też tak smakuje ;) ZAPRASZAMY DO SIEBIE :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne przepisy :) Medaliony z białego sera koniecznie muszę zrobić, inspiracja na jutrzejszy obiad gotowa :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje :)
      już zaglądam do ciebie :)

      Usuń
  4. Wszystko wygląda smakowicie, a najbardziej ten brokułowy zawijaniec;) Tą zapiekankę makaronową robiłam kiedyś podobnie, ale z małymi modyfikacjami i jednak zapiekałam ją w piekarniku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze wszystko modyfikuje :P najczęściej tak że wychodzi zupełnie co innego :P nie umiem się dostosować do przepisu hah :P

      Usuń
  5. Bardzo fajne i oryginalne przepisy, aczkolwiek ubolewam nad całkowitym brakiem mięsa :( /Mikołaj

    Dwie Perspektywy Blog [Klik]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam oj tam :P czasami detox od mięsa się przydaje :P

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. łatwe :) tanie :) i się je szybko robi :)

      Usuń
  7. Pysznie to wygląda! :)

    ______________________
    PERSONAL STYLE BLOG
    http://evdaily.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wszystkiego bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  9. W życiu bym nie powiedziała że można takie cuda z sera zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam ser który już musiałam wykorzystać to sobie zrobiłam takie coś heh :P ciekawa jestem czy jak zrobisz to czy i tobie posmakują :)

      Usuń
  10. Ta zapiekanka brokułowa wygląda świetnie. Jak będę miała piekarnik to muszę takową przyrządzić :)
    >foxydiet<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) i czekam jak ją zrobisz :)

      Usuń
  11. Ten pierwszy przepis chetnie dzisiaj wyprobuje bo mam opakowanie sera bialego w domu :-)
    Yummy ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. wow! 2 przepis baaardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) może zrobisz mój przepis :P jestem ciekawa czy ci posmakuje :)

      Usuń
  13. Bardzo ciekawe przepisy, dania wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. medaliony przzypadly mi bardzo do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, natomiast jeśli nie czytasz nie komentuj i nie pisz głupot.

Jeśli zaobserwowałaś/eś mój blog daj znać, będzie mi niezmiernie miło :)

Proszę nie spamuj, trafię do ciebie ;)
( możesz wkleić link do swojego bloga, ale tylko wtedy kiedy nie jest połączony z g+ lub po wejściu w twój profil nie jest on widoczny )

Komentarze typu: ( kom/kom? obs/obs? ty zacznij i daj znać u mnie ) będą usuwane i traktowane jako spam.

Na komentarze staram się odpowiadać na bieżąco. Dziękuję za poświęcony czas i mam nadzieję że będziesz zaglądać tu częściej :)