sobota, 9 lipca 2016

Coś na ząb

Cześć Kochani :*
Dziś kolejna dwóch przepisów :) Zapewne pierwszy może być wam znany, ale i tak musiałam go zmodyfikować po swojemu. A cała drugi jak zawsze zgotowane to co mi do głowy przyszło lub z tego co miałam w lodówce :) 


NALEŚNIKI PO UKRAIŃSKU
z sosem pieczarkowym
( farsz jak na ruskie pierogi )




Czasu nie podaje bo naleśniki smażyłam dzień wcześniej i jednocześnie robiłam sos. Oczywiście jak nie chcecie tak dużej ilości możecie zmniejszyć proporcje według własnego uznania :)

Składniki: na ok 32 naleśniki syto nafaszerowanych

Składniki na naleśniki:

  • Ok 2 litry mleka 1.8 litra :) tak na oko tyle było
  • 6 jajek
  • 750 gram mąki
  • Olej
  • Szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2Kg ziemniaków
  • 1250 gram białego sera
  • 750 gram cebuli
  • Sól i pieprz
  • Margaryna/masło roślinne

Składniki na Sos:

  • 1 Kg pieczarek
  • Margaryna(ja użyłam masło roślinne)
  • 1 Mała śmietana
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu( można kilka pieczarek zblenderować i też się zagęści)
  • Sól, pieprz , papryka ostra



Naleśniki:
Masę do naleśników robiłam 3 razy aby było mi ją łatwiej przygotować na 600 ml mleka dawałam dwa małe jajka i 250 gram mąki, szczyptę soli i odrobinę oleju, wszystko dokładnie mieszałam trzepaczką tak aby nie było grudek i masa była gładka z takiej proporcji wychodzi 11(+/-) naleśników.
Naleśniki smażymy na nieprzywierającej patelni lekko posmarowanej olejem lub margaryna na średnim ogniu. Zawsze po usmażeniu 2-3 naleśników dodajemy np kilka kropel oleju lub ciut margaryny aby patelnia nie była za sucha a naleśniki dobrze się usmażyły.(1 naleśnik to ok 1 mała chochelka masy)
(oczywiście proporcje co do gramatury mąki i mleka podaje na tak zwane oko ;) zwracałam uwagę na konsystencję masy, dobrze jest po zrobieniu pierwszej masy zrobić pierwszego mini naleśnika na próbę żebyście wiedzieli czy dobrze wam będzie się smażyć i czy konsystencja nie jest za rzadka lub gęsta) Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolorek :)( z jednej str może zostać ciut jaśniejszy bo po nafaszerowaniu go i tak pójdzie do podsmażenia :)

Sos:
 Do garnka dajemy 3 łyżki margaryny, pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka, wstawiamy na palnik na mały ogień co jakiś czas mieszając kiedy pieczarki zaczną puszczać wodę i ich objętość zmniejszy się o ok 1/3 dodajemy 2 szklanki wody i możemy nieco zwiększyć ogień doprawiamy solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Gotujemy tak aż pieczarki będą miękkie.Następnie śmietanę przekładamy do wysokiego kubeczka dodajemy do niej  0.5 szklanki gorącej przegotowanej wody i energicznie mieszamy ja najlepiej trzepaczką/gwiazdką (dzięki temu nie zważy się nam w sosie ) i wlewamy do sosu cały czas mieszając i czekamy aż zacznie się ponownie gotować. Teraz możemy dodać mąki mąkę wsypujemy powoli do sosu najlepiej jedną łyżką wsypujemy a drugą rozczepujemy w sosie trzeba to robić energicznie żeby nam grudki się nie zrobiły. Dla osób które wolą nie ryzykować można do kubeczka odlać nieco wywaru sosu i mąkę rozczepać w kubeczku następnie przelać całość do sosu tak jak śmietanę :) czekamy jeszcze chwilę aż zacznie się gotować nie zapominając o mieszaniu i gotowe :)
Oczywiście zrobienie takiego sosu wymaga dużo więcej czasu niż zrobienie tego z torebki w kilka min. Ja osobiście wolę poświęcić czas i zrobić dobry i naturalny sos niż ten który ma w składzie więcej EEE niż jest literek w alfabecie :)

Farsz (sposób na zrobienie bez maszynki do mielenia)
Ziemniaki obieramy opłukujemy i stawiamy do gotowania (wody nie solimy )
ziemniaki pokroiłam w coś typu frytki aby szybciej się ugotowały. Cebulę myjemy kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ja z kilkoma łyżkami margaryny(tak jak się robi omastę do ziemniaków ale to już chyba wiecie :) ) Kiedy ziemniaki nam się ugotują odcedzamy je doprawiamy duża ilością pieprzu i soli , dodajemy całą cebulę i ubijamy , następnie dodajemy biały ser i również tłuczkiem do ziemniaków ubijamy wszystko i dokładnie mieszamy, próbujemy farsz czy nie brakuje soli i pieprzu ma być pikantny :)

Naleśniki z farszem
Do 1 naleśnika dajemy dużą ilość farszu( 1 porządna łyżka tak wiecie od serca :) ) rozprowadzamy ja równomiernie po brzegi  i zawijamy w rulonik. Kolejno podsmażamy naleśnika  z każdej strony tak aby zrobił się chrupiący. Wykładamy na talerz i podajemy z sosem obok lub lejemy bezpośrednio na naleśniki.  




Omlet z cukinią, 
czosnkiem, pomidorem i mozzarellą


Składniki na 1 osobę:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 3 plasterki pomidora
  • Zielone z cebuli dymki (tak zwany bączek)
  • Kawałek mozzarelli
  • Odrobinka oleju/margaryny lub innego tłuszczu
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Sól i pieprz

Cukinie i czosnek trzemy na tarce (cukinie na grubszym a czosnek na tym najdrobniejszym lub przeciskamy go przez praskę). Czosnek z cukinią wrzucamy na suchą nieprzywierającą patelnie dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez chwilę do momentu aż nie zmiękną pamiętając aby mieszać co jakiś czas. 

A TU JAJA PRZED UBICIEM :P STRACH WIDAĆ W OCZACH :D
Do miseczki wbijamy dwa jajka i dodajemy mleko, lekko solimy i dodajemy szczyptę proszku do pieczenia wszystko dokładnie roztrzepujemy, następnie dodajemy posiekanego bączka i podduszoną cukinie z czosnkiem wszystko dokładnie mieszamy i wrzucamy na patelnie lekko przesmarowaną tłuszczem. 







Omleta trzymamy na małym ogniu nie przewracając go na drugą stronę tak jak naleśnika tylko lekko drewnianą łyżką podnosimy i "balansujemy" patelnia tak aby to co płynne weszło pod spód. kiedy żółtko się już zaczyna ścinać kładziemy plasterki pomidorów między nimi paski z mozzarelli i posypujemy kilkoma listkami świeżej bazylii wszystko na malusieńkim ogniu dusimy pod przykryciem aby pomidor zmiękł a mozzarella się rozpuściła i gotowe

 Bo na dobrą kawusię po całym dniu pracy nigdy nie jest za późno :)




BUZIAKI SŁONECZKA :)

65 komentarzy:

  1. Mmm bardzo apetyczny wpis :) Chyba zaraz zabierzemy sie za spisywanie przepisów :D
    Zapraszamy również na naszego bloga KLIK Tu też możesz zastać posty kulinarne i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj dawno nie jadłam naleśników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często je robie zmieniam tylko nadzienie :)

      Usuń
  4. Nie lubie Cię :( Zawsze dodajesz takie pyszności, a ja jestem w trakcie zrzucania brzucha :/
    Uwielbiam każdy rodzaj naleśników
    Dyed Blonde

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze świetne przepisy!;) Naleśniki wyglądają przeprzeapetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Następnym razem zrobię dla Leona :P

      Usuń
  7. mój ząb by się ucieszył ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniczki to bym sobie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dałabym się pokroić za takie naleśniki, moje ukochane pierogi to właśnie ruskie.

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam mniam :) zabieram przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będzie smakować :)

      Usuń
  11. Omlet z cukinią... nigdy nie jadłam a brzmi bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo tu u Ciebie apetycznie nic tylko wpadać

    OdpowiedzUsuń
  13. Naleśniki ♥♥ aż zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja kocham naleśniki w każdej postaci :)

      Usuń
  14. Ale kawusia pięknie przyrządzona <3 pieczarków nie lubię więc sosik do naleśników bym zastąpiła jakimś innym;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam naleśniki <3 aaaa cukinie bardzo lubie więc omlet też idealny dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To idealnie wpasowałam się w twoje smaki <3

      Usuń
  16. naleśniki mnie strasznie zaciekawiły, a jak smakują? musze wypróbować! co powiesz na wspólną obserwacje?

    OdpowiedzUsuń
  17. Te buźki, serduszka itd. do robienia wzorów na kawie, są świetne!
    A naleśniki koooooocham, ale nienawidzę ich robić :P
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przydatne :) były w gratisie dołączone do spieniacza :)

      Usuń
  18. Pysznie wyglądają te naleśniki.
    Omlet z cukinią, pomidorem i mozzarellą to też coś dla mnie. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to super :) mam nadzieję że będą smakować :)

      Usuń
  19. Jadłam dziś naleśniki na słodko, jestem ciekawa czy te po ukraińsku by mi posmakowały.. :) muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz pierogi ruskie to powinny ci smakować :)

      Usuń
  20. Fajny przepis na naleśniki :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Naleśniki i sos pieczarkowy! Jejku, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  22. O jejciu jejciu, naleśniku to musiało być niebo, muszę zapisać sobie składniki na farsz i sosik i będą robić.

    OdpowiedzUsuń
  23. Naleśniki bardzo apetycznie wyglądają, farsz całkiem podobny do tego na pierogi ruskie. Kawusia też fajnie wygląda , robiłam kiedyś w szkole podobne przy użyciu szablonów.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie wyglądają, jeszcze nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie znałam takiej wersji naleśników 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz ruskie będą ci smakować :)

      Usuń
  26. Naleśniki muszą być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Dzisiaj na obiad będę miała naleśniki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Masakra! Obśliniłam przez Ciebie klawiaturę! Ale przepis na naleśniki muszę wypróbować! I ten sos! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze :D cieszy mnie to :P teraz jest czysta klawiatura heh :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz, natomiast jeśli nie czytasz nie komentuj i nie pisz głupot.

Jeśli zaobserwowałaś/eś mój blog daj znać, będzie mi niezmiernie miło :)

Proszę nie spamuj, trafię do ciebie ;)
( możesz wkleić link do swojego bloga, ale tylko wtedy kiedy nie jest połączony z g+ lub po wejściu w twój profil nie jest on widoczny )

Komentarze typu: ( kom/kom? obs/obs? ty zacznij i daj znać u mnie ) będą usuwane i traktowane jako spam.

Na komentarze staram się odpowiadać na bieżąco. Dziękuję za poświęcony czas i mam nadzieję że będziesz zaglądać tu częściej :)