wtorek, 15 listopada 2016

Mięsne rogaliki w kruchym lekko-słodkawym cieście :)

Witajcie :)
Dziś miało być kosmetycznie ale będzie smakowicie ;). Ponieważ miałam dość intensywny dzień i totalny brak czasu na wszystko. Postanowiłam że pokażę wam jeden z kolejnych moich przepisów :) Oczywiście nadzienie możecie zrobić różne, dać np biały ser na ostro, szpinak, oscypek itp. Tym razem pokażę wam mięsną wersję w lekko słodkawym cieście. Te przepisy które już wykonałam i mam pozapisywane na drugim FP będę tu uaktualniać. Ponieważ większość zawiera dużą dawkę zdjęć, aby oprócz samego opisu zobrazować kolejność wykonywania poszczególnych czynności :). Dlatego postanowiłam że wygodniej będzie stawiać po jednym przepisie :) aby post nie był za długi. (a samych zdjęć jest sporo)

Mięsne rogaliki w kruchym lekko-słodkawym cieście :)
 


Jako dodatek zrobiłam lekki mus melona :) a w drugiej wersji ostrzejszej jadłam popijając barszczem czerwonym:) 


 



Składniki na 15 dużych rogalików :) :czas 90 min:
  • 1 Opakowanie ciasta kruchego (możecie też zrobić sami ja akurat kupiłam już gotowe )
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 Opakowanie mozzarelli (kulka 125 g)
  • 2 Szalotki (lub 1 mala cebula)
  • 3 Ząbki czosnku
  • 2 Małe limonki lub jedna większa
  • Jabłko (opcjonalnie jako element dekoracyjny)
  • 2 Duże garście roszponki ( + oddzielenie malutkich listeczków do udekorowania talerza)
  • Olej zwykły lub kokosowy
  • 1 łyżeczka margaryny do przesmarowania ciasta
  • 1 Jajko
  • 2 Łyżeczki czarnuszki (plus dodatkowo do posypania z wierzchu)
  • 1 Łyżeczka tymianku
  • 1 Łyżeczka Pieprzu cytrynowego
  • 2 Łyżki papryki słodkiej
  • Szczypta Soli
  • 1/2 Melona
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
 
WSZYSTKIE PRZYPRAWY


Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju dajemy mięso i podsmażamy na średnim ogniu kolejno dodajemy pokrojoną szalotkę i czosnek.


Kiedy mięso zacznie dochodzić dodajemy przyprawy wszystkie naraz, czarnuszkę , tymianek, pieprz cytrynowy, paprykę słodką i szczyptę soli :) i wszystko mieszamy, podczas smażenia mięsa starajcie się je rozdrabniać :)


Do mięsa dodajemy sok z świeżo wyciśniętej jednej limonki, drugą użyjcie do dekoracji krojąc ją na plasterki ( w dipie z mango jak sobie ktoś wyciśnie plasterek do środka to da to fajny słodkawo-kwaskowy posmak ale to tylko propozycja ) :)


Roszponkę myjemy i oddzielamy takie mini pyci pyci listeczki :) (pokaże wam na samym końcu po co te maleńkie listeczki :) ), natomiast duże szatkujemy i wrzucamy do mięsa. 


Rozkładamy ciasto i lekko je przewałkujemy aby było cieńsze ( z racji tego że mi wałek do ciasta gdzieś zginął użyłam rolki z foli aluminiowej :P zawsze jakieś rozwiązanie jest :) ) 


Następnie całe ciasto lekko smarujemy roztopionym tłuszczem np margaryną  wystarczy 1-2 łyżeczki rozpuszczonej margaryny. 




W cieście nacinamy trójkąty powinno nam ich wyjść 15 szt +/-. Mozzarelle odsączamy z zalewy i kroimy ją w bardzo cieniutkie plasterki (tyle plasterków ile wyszło nam trójkątów :) ). Międzyczasie możecie włączyć piekarnik najlepiej z termoobiegiem na najniższa półkę na temperaturę 150°-175° w zależności od piekarnika. 



Na Każdy trójkąt dajemy plasterek mozzarelli i na to sporą łyżkę mięsa tzn. tak aby rogalik był pełny ale dał się zawinąć :). 


Rogaliki wykładamy na blachę lub folie aluminiową. 1 jajko roztrzepujemy i smarujemy każdego rogalika (dzięki temu uzyskamy złoty kolor ciasta) posypując ziarenkami czarnuszki :) wstawiamy do piekarnika. 




Czas  pieczenia to 15-25 min :) jest on zależny od typu piekarnika ale dlatego doglądajcie je regularnie :) aby wam się niespiekły :)


Mus z melona jest bardzo prosty :) ponieważ jest to lekki i soczysty owoc zmiksowałam go na taką papkę i nie dodawałam żadnych przypraw :) bo sam w sobie był pyszny i słodki. 



Na talerzu układamy drobniutkie listki roszponki w małej miseczce dajemy mus udekorowany plasterkiem limonki do tego kilka plastrów jabłka i obok rogaliki :) oczywiście to jest propozycja w drugiej wersji jadłam z dodatkiem barszczu czerwonego i też było pysznie :)



A na sam koniec pokażę wam w formie zdjęć czemu zależało mi na oddzielaniu tych maleńkich listeczek :) zresztą przyglądając się zdjęciom pewnie już zdążyliście to zauważyć :) Od co ( od kuchni dekoracja )



Aby talerz wyglądał jak najładniej z roszponki od dużych liści oddzielałam te najmniejsze aby nadać całości troszkę "życia" a tak prezentuje się całość :)


Życzę smacznego :*

107 komentarzy:

  1. Jak tak patrzę i czytam to aż ślinka mi poleciała

    OdpowiedzUsuń
  2. aleś nacudowała pyszności :) omnomnom ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję na pewno! :) Byłam przekonana, że sos będzie czosnkowy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Miam :)

    Zapraszam w wolnej chwil na nowego posta w którym znajdziesz linki do pierwszego filmiku moje autorstwa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ale dobrze wyglądają! Znów oglądam jedzenie o tej godzinie. :(

    OdpowiedzUsuń
  6. No niee, po co ja tu zaglądam o tej porze :D Jeść! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba lubisz kuchcić ? ;)
    Pysznie to wygląda ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda, na pewno jest pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie godne francuskiego szefa kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają dobrze, ale takie mięso jest nie dla mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Taka na drugie śniadanie lub podwieczorek :)

      Usuń
  12. Nawet nie wiedziałam, ze można kupić gotowe kruche ciasto! Zawsze zagniatam sama. Rogaliki wyglądają przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ty to jesteś kusicielka ! :D Takie rogaliki to bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Może ci posmakują :) przepis prosty jest :)

      Usuń
  15. Mniam :) Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O to coś dla mnie! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie powinnam takich wpisów czytać wieczorem, pyszności:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. hmm kochana idz do Masterszefa :) Będę 3m kciuki za Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam iść do HK :P ale że amaro już nie ma to nie chce :P

      Usuń
  19. Wygląda mega apetycznie, aż zgłodniałam. Oryginalny sos do tego - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow rewelacja :-) nigdy takich nie jadłam i na pewno wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż zgłodniałam :) To połączenie mięsa mielonego z mozarellą w tych rogalikach brzmi taaaaaak szalenie kusząco, że mimo że jestem na diecie, to je chyba jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na relacje czy ci smakowało ;)

      Usuń
  22. Pyszności :) Jak byłam na studiach i nie mieliśmy wałka to butelki bardzo dobrze spisywały się w tej roli :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ja w weekend robiłam takie rogaliki z twarożkiem, czekoladą i marmoladą :) Z mięsem jeszcze nie miałam, ale ze szpinakiem tak -pychotka!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wszystko prezentuje się obłędnie! Hmmm... Kurde, a byłam wczoraj w Krk, to bym wstąpiła na kilka :D
    Razem z mamą robimy coś podobnego :]

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale pyszności, nigdy nie robiłam sama rogalików.

    OdpowiedzUsuń
  26. Z chęcią spróbowałabym Twoich rogalików, w szczególności z czerwonym barszczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja bym się chętnie wprosiła na takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pięknie to dekorujesz i musi być smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. pisze "mięsne" a ja przeczytałam miłosne ;p

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyszły śliczne :) I na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  31. oo nie wierzę, że ja ten post przegapiłam gdzieś :( Aneczka, to jest rewelacyjne :D rogaliczki z mięsem a nie dżemory jakieś :D już je uwielbiam <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  32. wspaniałe rogaliki, wyglądają przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Smakowicie wyglądają rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wyglada pysznie! poproszę żone żeby takie zrobila:)

    OdpowiedzUsuń
  35. To żeś wyczarowała pyszne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. No nie, a ja potem siedzę przed ekranem i prawie go liżę. Uwielbiam oglądać strony ze zdjeciami jedzenia i uwielbiam jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Pięknie wykonane i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Oj, mięso i słodkie ciasto to takie sobie dla mnie połączenie. :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj ;) ciasto nie jest tak słodkie jak by się wydawało :)
      Szefowie światowych kuchni robią np lody z buraków, kurczaka w sosie czekoladowym i Dania są pyszne :)

      Usuń
  39. zdjęcia tak szczegółowe jak dla idiotów :-D czyli świetne! Kurcze.. aż spróbuję, bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha czasami je robię bo nawet nie czytając dokładnie widać co trzeba robić :D

      Usuń
  40. Wygląda pysznie a jak podane :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Aż zgłodniałam, tak przepysznie wygląda ^^

    OdpowiedzUsuń

PROSZĘ - NIE SPAMUJ!! TRAFIĘ DO CIEBIE, TO NIE JEST MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ, JEŚLI W KOMENTARZU UMIEŚCISZ JAKIKOLWIEK LINK Z PEWNOŚCIĄ TRAFI ON DO SPAMU. JA SZANUJĘ CIEBIE, A TY USZANUJ MNIE!

Na komentarze staram się odpowiadać na bieżąco. Dziękuję za każdy komentarz i poświęcony czas, mam nadzieję że będziesz zaglądać tu częściej.Natomiast jeśli nie czytasz nie komentuj i nie pisz głupot.