Zupa krem czosnkowy (zmodyfikowałam "delikatnie" przepis) :czas 30 min:
Składniki na 4-6 porcji
- 3 Litry wywaru(bulion warzywny, mięsny lub na 2 kostkach rosołowych)
- 2 Liście laurowe
- 1-2 Cebule w zależności od ich wielkości
- 4 Główki czosnku( nie ząbki) i tu jest modyfikacja bo w przepisie było 6 ząbków :P ale spokojnie nie będziecie ziać ogniem! :)
- 7-8 Średnich ziemniaków(mniej więcej wielkości kobiecej pięści)
- Sól i pieprz
- Śmietana
Sprzęt:
Ja dodatkowo zrobiłam sobie serowe grzanki do zupy na 1 os 2-3 kromki spokojnie wystarczą
Taka grzanka jest bardzo prosta wystarczy żółty tarty ser i trochę margaryny
Robimy w ten sposób że kromki smarujemy margaryną jak do kanapek i posypujemy je tartym żółtym serem delikatnie wklepując w kromkę i wrzucamy dosłownie na chwilkę do piekarnika (na grzanie od góry w niezbyt wysokiej temp.) tak żeby tylko się ser rozpuścił a kromka nie była za sucha i twarda.
Życzę smacznego !
Domowe bułeczki :czas ok 2 godziny: ( przepis na 9 bułeczek)
Nie przestraszcie się czasu robienia bułek samo pieczenie zajmuje 15 min ale ciasto musi urosnąć więc się je zostawia bezdusznie w cieple 2 razy raz na 70 min w całości i drugi raz po uformowaniu na bułki na 15 min i zawsze w tym czasie można robić coś innego dlatego czas podałam w całości
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
CIASTO:
SPRZĘT:
Zaczyn - drożdże pokruszyć do bardzo wysokiego kubka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Dodać łyżkę wody oraz łyżeczkę mąki, wymieszać i ostawić w ciepłe miejsce na ok10 min. Zaczyn powinien urosnąć podgrzałam jeden palnik z 2min i na nim kubek postawiłam i przykryłam go ściereczką (dobrze jest wcześniej sam kubek podgrzać aby dawał jak najwięcej ciepła)
Ciasto- Do wysokiej i głębokiej miski wsypać obie mąki, zrobić dołeczek i dodać 3 łyżki oleju i sól. Wlać podrośnięty zaczyn i delikatnie wmieszać drewnianą lub plastikową łyżka a następnie dolewając stopniowo ciepłej wody zagnieść ciasto wsypując ok 2 garście różnych ziarenek ciasto zagnieć tak żeby się odrywało od ręki później przykryj je ściereczką i daj do ciepłego miejsca na jakieś 70 min ja zawinęłam cała miskę w koc i pod kołdrę dałam. Ciasto powinno min zwiększyć 2 razy swoją objętość ! ! Kiedy ciasto wyrośnie ok 5 min przed wyciągnięciem z ciepłego miejsca podgrzej blachę na palnikach tak żeby była gorąca. Wyłóż na nią papier do pieczenia i uformuj z 9 bułeczek i ułóż je w miarę równych odstępach( w tym samym czasie włącz piekarnik na 175°C na grzanie góra i dół. Roztrzep jajko tak jak na kotlety i wysmaruj z wierzchu bułeczki ja akurat zrobiłam to ręką bo nie miałam pędzlka do smarowania następnie z wierzchu posyp ziarenkami wedle uznania ;] Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 min. Następnie włóż je do nagrzanego piekarnika ,bułeczki pieką się ok. 15 min jak już zobaczysz że się dość dobrze rumienią to wyciągnij smacznego ! !
- Patelnia
- Garnek
- Blender
Ja dodatkowo zrobiłam sobie serowe grzanki do zupy na 1 os 2-3 kromki spokojnie wystarczą
Taka grzanka jest bardzo prosta wystarczy żółty tarty ser i trochę margaryny
Robimy w ten sposób że kromki smarujemy margaryną jak do kanapek i posypujemy je tartym żółtym serem delikatnie wklepując w kromkę i wrzucamy dosłownie na chwilkę do piekarnika (na grzanie od góry w niezbyt wysokiej temp.) tak żeby tylko się ser rozpuścił a kromka nie była za sucha i twarda.
Życzę smacznego !
Domowe bułeczki :czas ok 2 godziny: ( przepis na 9 bułeczek)
Nie przestraszcie się czasu robienia bułek samo pieczenie zajmuje 15 min ale ciasto musi urosnąć więc się je zostawia bezdusznie w cieple 2 razy raz na 70 min w całości i drugi raz po uformowaniu na bułki na 15 min i zawsze w tym czasie można robić coś innego dlatego czas podałam w całości
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka wody
- 1/3 kostki drożdży
CIASTO:
- 1.5szklanki mąki gryczanej
- 1szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżka wody
- 1/4 łyżeczki soli
- ziarenka, np. dynia , słonecznik i siemię lniane itp ( w innej turze użyłam żurawiny)
- 1 jajko na koniec do smarowania bułek żeby nabrały złotego koloru :)
SPRZĘT:
- Wysoki kubek najlepiej ceramiczny
- Głęboka i wysoka plastikowa miska
- Drewniana lub plastikowa łyżka
- Blacha
- Papier do pieczenia
Zaczyn - drożdże pokruszyć do bardzo wysokiego kubka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Dodać łyżkę wody oraz łyżeczkę mąki, wymieszać i ostawić w ciepłe miejsce na ok10 min. Zaczyn powinien urosnąć podgrzałam jeden palnik z 2min i na nim kubek postawiłam i przykryłam go ściereczką (dobrze jest wcześniej sam kubek podgrzać aby dawał jak najwięcej ciepła)
Ciasto- Do wysokiej i głębokiej miski wsypać obie mąki, zrobić dołeczek i dodać 3 łyżki oleju i sól. Wlać podrośnięty zaczyn i delikatnie wmieszać drewnianą lub plastikową łyżka a następnie dolewając stopniowo ciepłej wody zagnieść ciasto wsypując ok 2 garście różnych ziarenek ciasto zagnieć tak żeby się odrywało od ręki później przykryj je ściereczką i daj do ciepłego miejsca na jakieś 70 min ja zawinęłam cała miskę w koc i pod kołdrę dałam. Ciasto powinno min zwiększyć 2 razy swoją objętość ! ! Kiedy ciasto wyrośnie ok 5 min przed wyciągnięciem z ciepłego miejsca podgrzej blachę na palnikach tak żeby była gorąca. Wyłóż na nią papier do pieczenia i uformuj z 9 bułeczek i ułóż je w miarę równych odstępach( w tym samym czasie włącz piekarnik na 175°C na grzanie góra i dół. Roztrzep jajko tak jak na kotlety i wysmaruj z wierzchu bułeczki ja akurat zrobiłam to ręką bo nie miałam pędzlka do smarowania następnie z wierzchu posyp ziarenkami wedle uznania ;] Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 min. Następnie włóż je do nagrzanego piekarnika ,bułeczki pieką się ok. 15 min jak już zobaczysz że się dość dobrze rumienią to wyciągnij smacznego ! !
Pozdrawiam Aneczka :*
wyglądają smacznie <3
OdpowiedzUsuń;*
UsuńTe bułeczki wyglądają wyjątkowo smakowicie;) Kremu czosnkowego chyba nigdy nie jadłam. Jakbym tylko mieszkała blisko Ciebie;))
OdpowiedzUsuńO ja to bym była w 7 niebie :) uwielbiam faszerować ludzi jedzeniem nawet jak to śmiesznie brzmi hehehe :). Ale np mój brat mięsa nie je więc nie wszystko co zrobię zje moja Mama je jak ma na rano do pracy to zje z chęcią. Na noc nie chce bo że niby dupka rośnie ale ciasteczka wcina :D.
OdpowiedzUsuńZ Moim Lubym to nie widuje się codziennie, znajomi wpadają ale raz na jakiś czas, więc nie zawsze mam okazje komu gotować a sama sobie jak gotuje to tak na 2-3 dni :) i czasami mi się nie chce ( tzn dla samej siebie) więc gdybyś mieszkała po sąsiedzku to miałabym komu gotować :)
Krem czosnkowy na pewno zrobię <3 pychotka
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że ci posmakuje :)
UsuńBułeczki bomba :)
OdpowiedzUsuńDziękuje <3
UsuńTakie bułeczki muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńWiesz jakie są dobre jak wyciągasz z piekarnika takie gorące mmmm hrrrrrr :P
Usuńbułeczki wyglądają obłędnie <3 :)
OdpowiedzUsuńDziękuje:*
UsuńWszystko wygląda bardzo smakowicie :D Tymbardziej, że uwielbiam czosnek więc i tym kremem bym nie pogardziła ;)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię czosnek czasami masło czosnkowe robię :) przyjdź na obiad podzielę się :)
UsuńUwielbiam czosnek, taki krem musi świetnie działać na odporność organizmu :) bułeczki wyglądają jak prosto z piekarni <3
OdpowiedzUsuńDomowa piekarnia :) ja czosnek też bardzo lubię :) a plus takiego zeszklenia czosnku sprawia że nasz oddech nie uprzykrza życia innym :D
Usuńsmacznie to wygląda :D i na pewno pięknie pachnie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam sayyestothedressss.blogspot.com
Musisz spróbować. :P
UsuńSama czesto pieke wlasne buleczki :-)
OdpowiedzUsuńA czosnek dodaje prawie do wszystkiego, wiec taka zupa to cos dla mnie :-D
Pozdrawiam :*
Większość kobiet lubi czosnek :) ja też czosnek dodaje do prawie każdego dania :)
UsuńNa samą myśl robię się głodna - uwielbiam zupy kremy! A do tego bułeczka, mmm :D
OdpowiedzUsuńOj tak :) jeszcze jak są gorące to mmm :)
UsuńTe bułeczki wyglądają super, musze kiedyś je zrobic :D /Mikołaj
OdpowiedzUsuńDwie Perspektywy Blog [Klik]
To czekam na twoją recenzję :) o bułeczkach :)
UsuńTaka zupka musi być pyszna! Bardzo lubię wszystko co ma czosnek ;) a bułeczki tak smakowicie wyglądają, że aż czuć ich zapach.... :)
OdpowiedzUsuńJa często jem czosnek zapiekany na bułce z masełkiem i serem żółtym omomom :)
UsuńJa jako wielka ''fanka '' czosnku postaram się zrobić taki kremik ;)
OdpowiedzUsuńSzybciutko się robi a jest pysznie :)
UsuńUwielbiam czosnek, muszę spróbować takiego kremu! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie ci smakować :)
UsuńZjadłabym takie domowej roboty bułeczki, mniam mniam :) Może na weekendzie zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa czasami dorzucam jeszcze żurawiny do ziarenek jak chce taką lekko słodką :)
Usuńaaaa pychotka xd
OdpowiedzUsuńOj tak ;)
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten smak ;)
OdpowiedzUsuńJa to bym wszystkich was przygarnęła żebym mogła wam gotować :P
OdpowiedzUsuńZgłodniałam! Pozdrawiam www.nessperfection.blogspot.com
OdpowiedzUsuńto dobrze :P już byłam u ciebie czekam na nowy post :)
Usuń