Z racji tego że dawno u mnie takiego posta nie było, a wiem że w śród was są również takie osoby które bardzo lubią różnego rodzaju kombinacje kulinarne, postanowiłam po raz kolejny podzielić się dawką swoich przepisów. Mam nadzieję że każdy z was znajdzie tu coś dla siebie :). Tak więc nie przedłużając zapraszam!
Talarki z żółtej i zielonej cukinii
pod pierzynką białego twarożku smażona z żółtym serem i salami
składniki na 2 osoby :czas 20 min:
- 1 żółta cukinia
- Kilka plasterków salami bądź innej wędliny
- Kilka plasterków żółtego sera
- Twarożek lub serek ( o dowolnym smaku)
- sól, pieprz, papryka ostra, odrobina oleju
- ( w zależności ile mamy talarów z cukinii tyle będzie nam potrzebnych plasterków sera jak i wędliny)
Misz i masz
( mix smaków )
Składniki na 2 porządne porcje :czas 20-25min:
- 100-150 g czerwonej porzeczki
- 150 gram boczku wędzonego w kawałku
- 200g makaronu penne/świderki też będą się nadawać :)
- Garść roszponki
- 1 łyżka śmietany
- cukier, sól
Makaron stawiamy na gotującą się lekko osoloną wodę, porzeczkę i roszponkę myjemy. Boczek kroimy w cienkie paski,wrzucamy go na patelnie i smażymy na średnim ogniu aż się zarumieni a większość tłuszczu się wytopi, wrzucamy porzeczkę (kilka kiści zostawiamy do ozdoby)kiedy porzeczka zacznie puszczać soki i lekko zabarwi boczek na delikatny różowawy kolorek dodajemy łyżkę śmietany i trochę cukru aby trochę zredukować kwasowość porzeczki ja dałam 2 płaskie łyżki z tym że moja była kwaśna prawie jak cytryna ;) i dodajemy dosłownie szczyptę soli a na sam koniec ugotowany odcedzony makaron i dusimy jeszcze chwilkę aby składniki nam się ładnie złączyły:). Na talerz wykładamy roszponkę i na nią dajemy makaron z boczkiem i sosem z porzeczki z wierzchu wedle upodobania możemy przyozdobić kilkoma kiściami porzeczki :)
Mamut z kurkami na masełku :)
Składniki na 2 porcje :czas 20 min:
- 250 g Zielonego Mamuta
- 250 g Żółtego Mamuta
- 200 g kurek
- 100 g Masła
- sól i pieprz
Kurki oczyszczamy i myjemy pod wodą wrzucamy je na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masełkiem na średni ogień doprawiając go lekko solą i pieprzem i pamiętając o mieszaniu ;). Mamuta myjemy i wrzucamy go na gotującą się lekko osoloną wodę gotujemy ok 15 min i odcedzamy. Całego mamuta wrzucamy do kurek dusimy razem ok 5 min i gotowe :) Tu mi troszkę przydymione zdjęcia wyszły ale to przez fakt że danie było bardzo gorące a telefon mi zaparował :)
Mój pomysł na Pikantną zupę chili
Na stronach jest wiele różnych jej wersji i każda różni się nieco od siebie ja oczywiście też szukałam patrzyłam na kilkanaście różnych przepisów znalazłam tak zwaną bazę podstawową a resztę i tak zmodyfikowałam według własnego uznania :) Posiadam tylko 1 zdjęcie ponieważ jak ją robiłam nawet nie myślałam o tym że będę dodawać przepis, a później stwierdziłam że czemu nie? Dlatego mam tylko sam efekt końcowy, oczywiście zupa nie jest tania bo ma wiele składników ale wystarcza na bardzo dużo porcji:) Nawet swojemu Mężczyźnie pakowałam ją do dużych słoików na wynos bo tak mu smakowała :)
Składniki: Zupa jest pyszna, ostra i bardzo syta :)
- 500g mielonego mięsa
- 1 Puszka kukurydzy
- 2 Puszki fasoli czerwonej
- 3 Duże cebule
- 1 Duża lub 2 mniejsze papryki czerwone
- 4 Duże pomidory
- 1 Puszka pomidorów bez skórki
- 2 Przeciery pomidorowe po 200g(najlepiej te mniej kwaśne)
- Olej/Oliwa z oliwek
- Tarty żółty ser 300g
Przyprawy: Sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, chili, sos tabasco, majeranek, oregano, bazylia.
Potrzebujemy dość głęboką patelnie i duży garnek na jakieś 5-6 litrów :)
Na patelnie wlewamy niewielką ilość oleju/oliwy i wrzucamy do niej mięso mielone(nie przyprawiamy tym zajmujemy się wtedy kiedy już wszystkie składniki znajdą się w jednym garnku) smażymy je do momentu kiedy już nie będzie surowe i następnie wrzucamy je do dużego garnka. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę następnie przez chwilkę jakieś 5-7 min na tej samej patelni na której robiliśmy mięso podduszamy je aby lekko puściły soki i wrzucamy do garnka z mięsem(nie jest konieczne mycie patelni pomiędzy podsmażaniem/duszeniem kolejnych składników, ponieważ i tak wszystko razem będziemy łączyć). Do garnka wrzucamy wraz z zalewa 2 puszki fasoli i 1 puszkę kukurydzy również z zalewą(nie odsączamy ich bo dodaje to dodatkowego smaku). Wszystko dokładnie mieszamy i dopiero teraz garnek stawiamy na mały ogień pamiętając aby mieszać co jakiś czas. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę smażymy ją na patelni aż się całkowicie zeszkli, wrzucamy do garnka i mieszamy(jeśli jest mało oleju/oliwy można odrobinkę dodać tyle aby cebula nam się nie przypaliła). Podobnie robimy z papryką czerwoną kroimy ją również w drobną kosteczkę i dusimy ją na patelni delikatnie tak aby zrobiła się miękka. Pomidory wyciągamy z puszki i drobno siekamy wrzucamy wraz z zalewą do garnka. Zwiększamy nieco ogień pamiętając aby cały czas mieszać i dodajemy dwa przeciery pomidorowe. Do całości wlewamy 2-3 litry wody i doprawiamy, 2 Kopiate łyżki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka chili , 1-2 łyżki sosu tabasco (tu polecam najpierw dać jedną i po jakimś czasie spróbować czy nie zrobi się zbyt ostra ja dałam 2 na taki duży garnek), 1 kopiata łyżka majeranku, 0,5 łyżeczki oregano, 0.5 łyżeczki bazylii, sól i pieprz według własnego uznania, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez jakieś 20-25 min aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie próbujemy i jeśli brakuje wam jakieś ostrości czy słonego to ją doprawcie według swojego gustu. Gotową i gorącą zupę przelewamy na talerz i z wierzchu posypujemy tartym żółtym serem. Podajemy z grzankami na ciepło(może być też bagietka czosnkowa)
Przepis na grzanki:
- Czosnek
- Masło
- tarty żółty ser
- Chleb
Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miękkiego masła dodajemy starty żółty ser wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy kromki z jednej strony, Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na grzanie od góry 150° na kilka min wystarczy podglądać do piekarnika kromka ma być chrupiąca masełko rozpuszczone a ser zapieczony na lekki złoty kolorek. Jeśli chodzi o proporcje wszystko zależy od tego ile osób będzie jeść no i kto ile zmieści :)
Na ok 100 g żółtego sera, 4 ząbki czosnku i 100 gram masła powinno nam wyjść 8-10 grzanek :) czyli gdzieś na jakieś 4-5 osób
Dynia pod pierzynką mozzarelli :)
Składniki na 2 osoby :czas 30 min:
- 500 gram świeżej dyni
- 2 Kulki mozzarelli
- 1/2 Małej cukinii
- 16 Pomidorków koktajlowych
- 6-8 Plasterków rolady boczkowej/lub innej wędliny
- 1-2 Ząbki czosnku
- 2 Łyżeczki sezamu
- 2 Łyżeczki słonecznika łuskanego
- Masło
- Bułka tarta
- Papryka słodka, pieprz, sól
- Patelnia
- Drewniana łyżka
- Obierak do warzyw
- 2 naczynia ceramiczne/szklane żaroodporne( jedno osobowe ok 15cmx12cm )jeśli nie macie takich malutkich to może być jedno naczynie takie na dwie osoby
Dynie obieramy oczyszczamy z pestek i kroimy w średniej grubości kostkę, na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną dynię i dusimy ją na małym ogniu. Jak zacznie mięknąć doprawiamy ją solą i pieprzem. Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki i dorzucamy do dyni co jakiś czas mieszając ( do mieszania używamy tylko drewnianej łyżki ). Po chwili całość przyprawiamy dwiema łyżeczkami słodkiej papryki w proszku i podlewamy 1/3 szklanką wody i dusimy na bardzo malutkim ogniu.
Naczynie/a smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ( tak jak na zdj. ) na dno naczynia wykładamy wędlinę tak aby je pokryć( w przypadku 2 mniejszych naczyń wchodzi po 2 plasterki na jedno ). Następnie pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i kładziemy na wędlinę i posypujemy z wierzchu sezamem ( tak jak na zdj. ). Cukinie kroimy w cienkie plasterki ja użyłam do tego obieraka do warzyw :) dajemy kolejną warstwę wędliny. Gotową dynie przekładamy równo do naczyń. Każdą z mozzarelli kroimy w cienkie paski i pokrywamy całe naczynie, na samą górę posypujemy wszystko słonecznikiem. W międzyczasie (mniej więcej w połowie robienia zapiekanki) nastawiamy piekarnik na grzanie od góry na ok 150°-175°( w zależności od piekarnika) zapiekanki/e wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż ser z wierzchu się rozpuści i nabierze złotego koloru ok 10-15min
życzę smacznego :) mam nadzieję że chociaż jeden przepis wam się spodobał. Jeśli macie ochotę raz na jakiś czas będę wrzucać tego typu posty :) A swoich przepisów mam naprawdę bardzo dużo :)
Alez u Ciebie zrobiło się smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
Usuńale pyszności na blog wjechały :)
OdpowiedzUsuńMini zmiana:)
UsuńBardzo smaczne propozycje. Aż zrobiłam się głodna. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSame pyszności. :)
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam ;dd
OdpowiedzUsuńna pewno wykorzystam któryś z przepisów ;))
Jestem ciekawa czy ci będzie smakować:)
UsuńO Kochana, ja jestem cienka w te klocki :D
OdpowiedzUsuńOj tam oj to nic trudnego:)
UsuńIle tu smakołyków :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmmm ale dania, tą zupę i zapiekaną dynię koniecznie muszę spróbować:-)
OdpowiedzUsuńPierwsze i dwa ostatnie najbardziej smakowały domownikom :)
UsuńWow ile pyszności ;) uwielbiam smażoną cukinie ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby dodać do niej ser i wędline , super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tak kombinować:)
Usuńsame dobroci mniam :D
OdpowiedzUsuń:D hehe
UsuńTe talarki wyglądają smakowicie ! muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tak zrobioną cukinię:)
Usuńja tu na diecie a Ty takie dobroci pokazujesz :P
OdpowiedzUsuńNie wszystkie są kaloryczne:)
UsuńMamut z kurkami wygląda przepysznie. :)) Zjadłabym takie danie :)
OdpowiedzUsuńxxveronica.blogspot.com
Ja kurki kocham zupa też jest dobra:)
UsuńPikantna zupa - coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńOna jest idealna na tą porę:)
Usuńzgłodniałam przez Ciebie :)
OdpowiedzUsuń:D to dobrze:P
Usuńwszystko takie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
Usuńzupa Chilli chyba przypadłaby do gustu mojemu facetowi uwielbia ostre jedzenie :P
OdpowiedzUsuńJa też:) zawsze ją można zrobić mniej pikantną:)
UsuńWszystko wygląda tak smakowicie ;) Lubisz kuchcić ? ;))
OdpowiedzUsuńKocham :) hrrr <3
UsuńMniam, wszystko wygląda tak przepysznie że aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńskąd ja mam wziąć mamuta w polsce i do tego zielonego hehe :P Potrawka z mamutem bardzo mi się podoba i żółta cukinia! Ale bez salami!
OdpowiedzUsuńW może być zwykła fasolka szparagowa:)
UsuńAż ślinka cieknie. Takie inspiracje kulinarne to ja rozumiem... i lubię. Same dobroci. Co wybrać? Degustowałabym ze smakiem. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńWpadaj na obiadek:)
UsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMix smaków do mnie najbardziej przemawia, pychotka <3
OdpowiedzUsuń:* dziękuję <3
UsuńTalarki z cukinii bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuńtalarki z cukinii gościły dzisiaj na moim obiadowym talerzu! Pyszności :D
OdpowiedzUsuńTeż w takiej postaci czy inaczej robione:)?
UsuńPodoba mi się dodanie do tego porzeczki ;)
OdpowiedzUsuń:) takie bardziej żywe i przyjemniejsze dla oka :)
Usuńpikantna zupa mnie zaciekawiła;)
OdpowiedzUsuńFajnie rozgrzewa :)
Usuńwooow! ale cuda! :D pikantna zupa to dla mnie niebo w gębie <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :*
www.zyciejakpomarancze.blogspot.com
Ja uwielbiam wszystko co ostre :)
UsuńSmakowite dania, narobiłaś mi ochody, aby zjeść jakąś z tych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńJak coś wypróbujesz to daj znać:)
UsuńSame pyszności!:)
OdpowiedzUsuńukradnę Ci przepis na pikantną zupę chili ;) Musi być rewelacyjna !! ale tu smakołyki ;) hmmm pycha ;D ide kolację zrobić ;D
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńAle apetycznie się zrobiło :) Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń:D to dobrze:P
UsuńPikantną zupę chili na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak ci wyszła:)
UsuńNo i tak, zrobiłam się głodna, a w lodówce szału nie ma bo mi się dziś nie chciało :/ Swietne przepisy, inspiracje!!!
OdpowiedzUsuńEhehe :)
UsuńO rany, ile dobroci :D
OdpowiedzUsuńZupka chili na teraz idealna :)
UsuńMoja mama na pewno ucieszyłaby się z tych talarków z cukini.
OdpowiedzUsuńMoja też lubi :)
UsuńŚlinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńCiekawe dania. Nie jadłam nigdy.
OdpowiedzUsuńA lubisz tego typu jedzenie:)?
UsuńTyle pyszności :) Uwielbiam cukinię <3 Te dania kojarzą mi się z obiadami u mamy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja lubię robić proste przepisy:)
UsuńU la la,,,, cukinię mogę jeść pod każdą postacią a tu same smakołyki! :]
OdpowiedzUsuńWypróbujesz mojego sposobu na cukinię;)?
UsuńCukinię uwielbiam więc przepis wykorzystam, tak samo zupka na ostro, mniam! Porzeczka i boczek to dla mnie akurat za ryzykowne połączenie, moje kubki smakowe nie bardzo to lubią, ale zapewne jest równie pyszne :)
OdpowiedzUsuńNo ja lubię akurat robić różne mixy :)
Usuńtalarki z cukinii robi moja mama , są przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://wazkowa.blogspot.com
Ale Ty jesteś kreatywna i pomysłowa w kuchni!:) Dynia pod pierzynką czy ta zupa chilli wyglądają super, wypróbowałabym chętnie, tylko w wegetariańskiej wersji bez mięsa:)
OdpowiedzUsuńDa się zrobić:)
UsuńOstatnie danie najbardziej przypadło mi do gustu, lecz wszystko wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńkiedy mogę wpaść na żarcie?:D
OdpowiedzUsuńCodziennie Kochana :*
UsuńAleż dużo tu pyszności :) Cukinię kiedyś na pewno zrobię według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa czy będzie ci smakować:)
UsuńO jacie, same pyszności! :) Już nie wiem na którym zdjęciu zawiesić oko. Mniam ;)
OdpowiedzUsuńHehe :* dziękuję:)
UsuńO mniam :) Same pyszne dania ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale smakowitości! narobiłaś mi smaka na cukinię :D
OdpowiedzUsuńDaleko nie masz, wpadaj na obiadek:)
UsuńZapiekana dynia mnie zaciekawiła, ostatnio się od niej uzależniłam :)
OdpowiedzUsuńJa też <3
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPyyychota! Z chęcią wypróbuję parę pomysłów :))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będą smakować :)
Usuńno i głodna się zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńHehe
Usuńwygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam Talarki z cukinii! Są przepyszne :) A ta dynia pod pierzynką wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń:) mam nadzieję że wykorzystasz choćby jeden przepis:)
UsuńŚwietny post, mega pomysły, pierwszy przepis z cukinią i twarożkiem - pyszny i zdrowy :) Obserwuję na GFC i G+ :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRównież dodaje;)
UsuńIle wspaniałości! Najwięcej ślinki mi leciało na widok cukinii, uwielbiam to warzywo!!! :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńBardzo smacznie wyglądają Twoje potrawy, aż zrobiłam się głodna. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
:) dziękuję:*
UsuńWeszłam o tak późnej porze i zglodnialam! Wyglądają potrawy znakomicie!! Jestem głodna aż!
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
UsuńWeszłam o tak późnej porze i zglodnialam! Wyglądają potrawy znakomicie!! Jestem głodna aż!
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
UsuńJak to wszystko świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :* :)
UsuńWszystko super wygląda, ja skusiłabym się na mamuta z kurkami oraz talarki z cukini :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wypróbujesz :)
UsuńI po co ja tu teraz wchodziłam, głodna się zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńhehe :P o to chodziło :P
UsuńSzalejesz w kuchni, a wszystko wygląda bardzo smacznie! Jutro robię dynię pod pierzynką mozarelli bo akurat kupiłam ogromną dynię :D
OdpowiedzUsuńCzekam na relację czy ci smakowało:) akurat trafiłam z przepisem:)
Usuńwow same pyszności!:D:D
OdpowiedzUsuń:) dziękuję:)
UsuńMmm smakołyki :)
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
Dziękuję:)
UsuńUwielbiam cukinie :) Mogłabym ją jeść ciągle. Ale się zrobiłam głodna.
OdpowiedzUsuńJest taka godzina że można jeść jeszcze ile się chce :)
UsuńMnóstwo inspiracji u Ciebie, niektórych dań nigdy nawet nie kosztowałam, chyba najbardziej zaciekawił mnie ostatni przepis z dynią. Cukinię natomiast (talarki) lubię w tradycyjnej panierce z bułki tartej i jajka :)
OdpowiedzUsuńTak też lubię ją jeść:)
UsuńBardzo apetyczne potrawy :) wspaniale się prezentują i zapewne niezwykle smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMmm... Z chęcią schrupałabym ze smakiem te makarony! <3
OdpowiedzUsuńhttp://justlittlewhiner.blogspot.com/
:)
Usuńojoj ale pyszności :) wszystkiego od deski do deski nie dam rady teraz przeczytać, bo czas ucieka, ale stronkę zapisuję i w wolnej chwili zapewne wykorzystam któryś przepis :) ta dynia pod pierzynką to coś dla mnie tylko sezon dyniowy się kończy ;)
OdpowiedzUsuńAle jeszcze dynia jest dostępna to trzeba korzystać;)
UsuńWłaśnie widziałam ostatnio w biedronce :) Chyba jeszcze kupię i będę eksperymentować ;)
UsuńPrzecież te talarki z cukinii i dynia pod pierzynką wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smaczne propozycje! Kilka na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy ci smakowało:)
UsuńZ pozoru myślałam, że pierwsze danie, to ziemniaki :) Może zrobić coś takiego z ziemniakami ?XD
OdpowiedzUsuńMyślę że tak :) będą pasować :)
UsuńSame pyszności, kurki- uwielbiam !!!MOGŁABYM jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńJa też <3
UsuńO mamo, ta dynia pod pierzynką musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń:) wypróbuj i daj znać ;*
Usuń