Dziś zaserwuje wam jeden z przepisów który moja rodzina i przyjaciele pokochali :) przynajmniej ci którzy mieli możliwość degustacji :). Ponieważ sezon na pomidory jest w pełni więc dzisiaj proponuje wam nadziewane pomidory :) Na swoim koncie mam wiele przepisów własnego autorstwa więc mam nadzieję że i ten wam przypadnie do gustu :)
"Nadziany i Upieczony" pomidor
Oczywiście możecie zrobić na więcej osób gdzie maksymalnie czas robienia wydłuży się o jakieś 10 min bo potrzeba większej ilości składników skroić a czas pieczenia będzie taki sam :) z racji tego że obiad jadłam sama to zrobiłam obiadek jednoosobowy :) aby wypróbować a na kolejny dzień obiadek robiłam dla całej rodziny a później dla przyjaciół :) życzę wam smacznego i zapraszam do przepisu :)
Przepis na 1 osóbkę :)
Składniki: :Czas 40-50min: *Pamiętajcie że czas dla przygotowania większej ilości osób jest identyczny może + 10 min ponieważ wszystkie nadziane pomidorki można na raz wrzucić do piekarnika :)
Przepis na 1 osóbkę :)
Składniki: :Czas 40-50min: *Pamiętajcie że czas dla przygotowania większej ilości osób jest identyczny może + 10 min ponieważ wszystkie nadziane pomidorki można na raz wrzucić do piekarnika :)
- 1 Duży twardy pomidor (im większy tym lepiej)
- 100g mięsa mielonego
- 2 Plasterki mozzarelli
- 2 Ząbki czosnku
- 2 Duże pieczarki(miałam dać 4 ale na jedną osobę 2 wystarczą :) )
- Garść jarmużu
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju
Sprzęt:
- Piekarnik
- Łopatka drewniana
- Patelnia
- Coś do wydrążenia pomidora ja użyłam łyżeczki ;)
- Kawałek foli aluminiowej
Czosnek obieramy i kroimy w paski wrzucamy go na rozgrzana patelnie z niewielką ilością oleju na średnim ogniu. Mięso rozdrabniamy a pieczarki kroimy w paski i wrzucamy wszystko na patelnie co jakiś czas mieszając(można dodać odrobinkę wody 3-4 łyżki). Pomidorka myjemy i odcinamy przy ogonku bardzo cienki plasterek ( jak na załączonym zdj. ). Czubatą łyżka wydrążamy delikatnie cały środek tak aby nie przebić skórki i odstawiamy na bok. To co wydrążyliśmy z pomidora wrzucamy do naszego mięsa i dodajemy jeszcze posiekany jarmuż, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko dusimy jakieś 10 min.Międzyczasie nastawiamy piekarnik na grzanie góra i dół na temp. ok 125°-150°( w zależności od piekarnika). Bierzemy dwa plasterki serka mozzarella jeden z nich kroimy na 3 paski i układamy na dno pomidora, natomiast drugi kroimy na bardzo cienkie paseczki takie prawie że nitki. Teraz bierzemy się za nadziewanie pomidora wszystkimi składnikami z patelni, wypełniamy cały środek lekko dociskając aby jak najwięcej się zmieściło robimy na górze lekki kopczyk i po wierzchu kładziemy paseczki z mozzarelli(coś jak pierzynka na pomidorku). Nafaszerowanego pomidora dajemy na folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika pieczemy ok 10-15min musicie sprawdzać co jakiś czas, Pomidor jest gotowy kiedy będzie widać że skórka pęka a ser z wierzchu się rozpuści i nabierze złotego koloru.
A teraz kilka zdjęć jak kolejno wszystko wyglądało :)
uwielbiam takie papryki:D
OdpowiedzUsuńTo pomidor a nie papryka :D haha
UsuńZapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńślinka leci;D
UsuńOmomom :P
UsuńPrzeważnie robię zapiekane papryki, choć pomidory również robiłam i były pyszne. Ja robię w większej ilości, bo łakomczuchów pełno dookoła ;)
OdpowiedzUsuńTo akurat jak robiłam tylko dla siebie to miałam zdjęcia :) jak przetestowałam zrobiłam dla wszystkich :)
UsuńMniaaam mniaaam muszę koniecznie wypróbować i zaskoczyć swoich bliskich :)
OdpowiedzUsuń:) <3 hrrrr
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSmakowity ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam ale smaka mi zrobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :* :)
UsuńŚwietne masz pomysły!;) Wygląda na prawdę pysznie, dotąd znałam tylko papryki.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńAjjj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMogę ci zrobić :P
Usuńnie przepadam za pomidorami, ale nie ukrywam, że wyglądają smacznnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJeszcze nie próbowałam nadziewać pomidorów...
Wygląda smakowicie :-)
Dziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda ! :) Zapraszam do mnie na:
OdpowiedzUsuńwww.vvbre.blogspot.com
Obserwujemy??
Już zaglądam :)
UsuńNAdziałbym i zjadł ^^
OdpowiedzUsuńZapraszam na obiad :)
UsuńJa uwielbiam pieczarki !;) więc wolałabym je nadziewać ale ten rzepis tez super ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ja pieczarki też lubię :)
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPychotka! :) dodaję do obserwowanych! melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńRównież dodaje :) dziękuję :)
UsuńKOCHAM!!!! moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak moje :) szczególnie gdy jest sezon
UsuńUwielbiam, robię podobnego zapiekańca :)
OdpowiedzUsuńTeż faszerujesz pomidory? :)
Usuńto musi być pyszne!!! :)
OdpowiedzUsuńJeśli tylko lubisz takie smaki to powinno ci smakować :)
UsuńPomidora jeszcze nie piekłam, ale może kiedyś spróbuję, tylko w wersji wege :)
OdpowiedzUsuń:) zawsze można nafaszerowac samymi warzywami :)
Usuńwooow nigdy nie robiłam czegoś takiego ;)!
OdpowiedzUsuńBardzo łatwo się robi :) na upał w sam raz :)
UsuńMmm wygląda apetycznie 😙
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMniam! Ja co prawda raczej unikam mięsa, więc wypróbuje tego przepisu w wersji wege :)
OdpowiedzUsuńZ warzywami też jest dobry bez mięsa :)
UsuńWygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńŁał nie słyszałam o takim czymś ;) świetny pomysł, wygląda bardzo apetycznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńzrobię dziś na kolację ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie smakować :)
UsuńMmmm wygląda pysznie! :) Już tyle razy przymierzałam się do upieczenia pomidora, ale mam takiego lenia, że nie chce mi się wyjmować wnętrza z pomidora :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ja to kocham gotować :)
UsuńOjej, jakie pyszności! Uwielbiam pomidory! :D Tylko pieczarki bym wyrzuciła ;)
OdpowiedzUsuńwww.czterydni.pl
Dziękuję :) Składniki do farszu zawsze można zamienić :)
UsuńZjadłabym , ja czasami robię podobnie z cukinią.
OdpowiedzUsuńJa wszystko nadziewam co się da :P
Usuńcoś pysznego!<3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńfajny pomysł. myślałam, że tak robi się tylko z papryką.
OdpowiedzUsuńCukinie, kabaczek, bakłażana i pieczarki da się faszerować :)
UsuńJa też czasem tak zapiekam i też papryki, w przypadku pomidora to dobry jest też z kuskusem i tuńczykiem :-). Zapiekam też pomidory nakłute gożdzikami, to danie z Zanzibaru, super do ryby :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń