poniedziałek, 22 lutego 2016

Mały gażdzet i coś na ząb :)








 







Mały gadżet kuchenny. Wszyscy którzy mnie znają prywatnie wiedzą że gotowanie to moja jedna z kilku pasji i że mam bzika na punkcie wszystkiego co może przydać się w kuchni :) :)
Jest to foremka z praską firmy DUKA Polska. Wspaniały gadżet z którego można stworzyć cuda :) :) :).
Jest wykonany z bardzo dobrej jakości metalu, łatwo się czyści i jest bardzo prosty w użyciu a kosztuje coś ok 20 zł. Dzięki temu małemu cudeńku możemy stworzyć smaczne i efektownie wyglądające przystawki i desery np jeśli spodziewamy się gości.
Dzięki tej małej sprytnej foremce możemy zrobić takie pyszności jak:

DZIEŃ KOBIET :) (tak nazwałam ten deser bo chyba zawiera wszystko co "kocice" lubią najbardziej :P









A tłumacząc prościej sorbet truskawkowy z sałatką owocową z dodatkiem musu cytrynowo-smietankowo-waniliowego z nutką czekolady



:Czas 60 min : przepis na 10 porcji



1 Paczka mrożonych truskawek

2 Śmietanki kremówki (30% słodka) lub jedna 400-500 ml

2 Laski wanilii
Sok z cytryny(może być ten z butelki ważne żeby nie był robiony z kwasku cytrynowego tylko z naturalnego soku :) )
2 Łyżki mąki pszennej
2 Łyżki masła lub margaryny
1 Limonka
300-400 g świeżych truskawek
2 Pomarańcze lub 4 większe mandarynki
1 Duże jabłko
100 g płatków migdałowych lub innych bakalii
Cukier(ja użyłam trzcinowego ale może być biały)
Mleczna czekolada
Trawa cytrynowa(nie jest konieczna ale dodaje fajnego smaku)

Sprzęt:
Blender
Głęboka patelnia ceramiczna lub teflonowa"taka do której nic nie przywiera
Garnek z wodą
Miska (na kąpiel czekoladowa taka którą można położyć na garnek gotującej się wody tak aby nie dotykała dna :)"tylko zawiesiła się na garnku")
Miska na sorbet
okrągła foremka z praską
3 miseczki na owoce

Świeże owoce myjemy i kroimy w drobną kosteczkę jedynie pomarańczę/mandarynki obieramy :P. Każde z owoców dajemy do osobnej miski tak będzie wygodniej jak zaczniemy układać warstwami naszą sałatkę :).
Przygotowujemy sos: na patelni rozpuszczamy masło/margarynę na wolnym ogniu i dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszamy, robimy podobnie jak sos beszamelowy z tym że zamiast mleka dodajemy słodką śmietankę 30%. W momencie kiedy mąka zrówna kolor z masłem powoli nie przerywając mieszania wlewamy słodką śmietankę, cały czas mieszając i trzymając na wolnym ogniu (po złączeniu tych trzech składników można mieszać raz na jakiś czas, międzyczasie bierzemy laski wanilii nacinamy je wzdłuż i czubkiem noża wyskrobujemy nasionka wrzucamy je do sosu wraz z reszta wanilii którą można pociąć wzdłuż na cieńsze paski, później je wykorzystamy po wyciągnięciu z sosu jako ozdoby :) , dodajemy cukier, sok cytrynowy i trawę cytrynową jeśli udało się wam ją dostać(cukier i sok w zależności od tego jak słodko-kwaśne chcecie ) więc próbujcie kiedy dla was będzie idealny :)wyłączamy gaz i odkładamy sos na bok.
Teraz bierzemy się za sorbet :) w pół zamrożone truskawki zasypujemy cukrem (według uznania) i blenderujemy(jeśli chcesz aby wyszły ci lody dodaj trochę mleka) kiedy wyjdzie gładka masa włóżcie ją do zamrażalnika (możecie też spróbować czy jest wystarczająco słodkie :).
Teraz na talerzach szykujemy sałatki każdą osobno tzn do foremki układamy kolejno truskawkę "świeżą" i lekko przygniatamy praską, następnie jabłko znów praska i na koniec pomarańcza/mandarynka na samą górę kładziemy plasterek limonki i z wierzchu dajemy np płatki migdałowe. Szykujemy sobie jeszcze garnek z niewielka ilością wody i kładziemy na niego miskę do której dajemy połamaną czekoladę co jakiś czas mieszamy do momentu aż się całkowicie rozpuści, z boku sałatki kładziemy 1 (jasny sos) w formie łezki a na nią mniejszą łezkę z rozpuszczonej czekolady, obok ok 2 łyżki sorbetu do ozdoby wykorzystałam jeszcze resztę wanilii która była w sosie :)









 

TUŃCZYKOWY TORCIK o którym wspomniałam w jednym z swoich pierwszych postów ale stwierdziłam że ponownie zaprezentuje wam przepis :)





Tuńczykowo-warzywny torcik :czas 30 min:
Przepis na 5-6 sztuk
Składniki:
1 Puszka tuńczyka w kawałkach
1 Awokado
1 Pomidor
1/2 Papryki czerwonej
1 Łodyga selera naciowego
1 Cebulka dymka lub pęczek szczypiorku
Kiełki brokuła na sam wierzch :) mogą być też inne kiełki :)
sól i pieprz
Liczi i ruccola do ozdoby :) plus jakiś sosik (ja użyłam masalę ) (oczywiście ozdoby można dowolne wybrać)


Sprzęt:
Deska
Bardzo ostry nóż
Forma z tłoczkiem(wyciskaczem)

Tuńczyka odcedzamy z zalewy , wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę(można nawet je posiekać im drobniej tym lepiej ) możemy mieć wszystkie na 1 desce ale tak aby się nam nie mieszały lepiej przełożyć każe z osobna na małe talerzyki ułatwi nam to układanie warstw.
Formę kładziemy na środek talerza i zaczynając od tuńczyka 1-2 łyżeczki wkładamy do środka łyżką lub widelcem rozprowadzamy go na cała owalna powierzchnię lekko doprawiamy pieprzem i ugniatamy tłoczkiem, kolejno seler naciowy podobnie rozkładamy na całą powierzchnie tym razem lekko prószymy solą i znów ugniatamy(dajemy taka warstwę aby lekko pokryła poprzednią), następnie awokado i teraz lekko prószymy pieprzem i ugniatamy tłoczkiem , papryka czerwona i sól znów ugniatamy , szczypiorek i pieprz i ugniatamy , i ostania warstwa pomidor i lekko solimy i przygniatamy. teraz delikatnie chwytamy całą obręcz(formę) i powoli ciągniemy do góry i powstaje nam torcik kilku warstwowy na samą górę dajemy kiełki a z jednej strony ( z boku )ozdabiamy zieleninka i np jakimś owocem albo cytryną można zrobić tak jak widać na zdjęciu oczywiście jeśli moja forma podania wam się podoba :) . Oczywiście kolejność warstw można zmieniać ale ważne jest aby pomiędzy warstwami na przemian dawać raz sól raz pieprz.








Życzę wszystkim smacznego :) 
Pozdrawiam Aneczka :)

27 komentarzy:

  1. Pyszności ;) Bardzo fajny przepis !;)
    Jeśli mogę prosić o kliknięcie chociaż w jeden link, bardzo mi pomożesz;)
    http://zlota-orchidea.blogspot.com/2016/02/czesc-wszystkim-nie-byo-mnie-tu-az.html
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. alez smakowicie u Ciebie, chyba sie skusze na cos takiego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej że te przepisy nie są kaloryczne :) a foremka zdaje egzamin :)

      Usuń
  3. może zakupię mamie, bo ja to z kuchnią zaprzyjaźniona nie jestem :D/Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna jest ta foremka i tania :) ja czasami ryż lub ziemniaki w niej układam żeby ładniej na talerzu wyglądał cały obiad też się sprawdza :)

      Usuń
  4. W sumie.. chyba muszę coś takiego zakupic. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda,a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
    Przepis nie jest trudny, wiec wykorzystam go na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię takie jedzenie :) mam nadzieję że tobie też posmakuje :)

      Usuń
  6. Mmmm musiało być pyszne :D
    Przepis banalnie prosty więc wypróbuję :D
    Co powiesz na obs za obs ?- zacznij a ja się zrewanżuję
    Zapraszam również na konkurs na moim blogu w którym można wygrać różne perełki !


    magicworldprincesscarmen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już dawno cię obserwuje :P a w konkursie udział wzięłam :) chyba nie widziałaś mojego komentarza :P

      Usuń
  7. Świetny gadżet. A deser wygląda i pewnie też smakuje niesamowicie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gadżet fajny przydatny :) taki deser można też w drinkówkach zrobić :)

      Usuń
  8. ekstra, też sobie go kupię, bo bardzo przydatny w kuchni i coraz czesciej wykorzystywany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super to wyglada ;) przydało by mi sie takie cos :)
    ___________________
    www.justynapolska.com
    Fashion&Beauty Expert

    OdpowiedzUsuń
  10. Loo ale super gadżet :* a jakie pysznie wyglądające przystawki .
    Xthy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. muszę jakoś urozmaicić bloga :) raz coś do jedzenia a raz coś z kosmetyków :)

      Usuń

PROSZĘ - NIE SPAMUJ!! TRAFIĘ DO CIEBIE, TO NIE JEST MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ, JEŚLI W KOMENTARZU UMIEŚCISZ JAKIKOLWIEK LINK Z PEWNOŚCIĄ TRAFI ON DO SPAMU. JA SZANUJĘ CIEBIE, A TY USZANUJ MNIE!