Dziś miało być kosmetycznie ale będzie smakowicie ;). Ponieważ miałam dość intensywny dzień i totalny brak czasu na wszystko. Postanowiłam że pokażę wam jeden z kolejnych moich przepisów :) Oczywiście nadzienie możecie zrobić różne, dać np biały ser na ostro, szpinak, oscypek itp. Tym razem pokażę wam mięsną wersję w lekko słodkawym cieście. Te przepisy które już wykonałam i mam pozapisywane na drugim FP będę tu uaktualniać. Ponieważ większość zawiera dużą dawkę zdjęć, aby oprócz samego opisu zobrazować kolejność wykonywania poszczególnych czynności :). Dlatego postanowiłam że wygodniej będzie stawiać po jednym przepisie :) aby post nie był za długi. (a samych zdjęć jest sporo)
Mięsne rogaliki w kruchym lekko-słodkawym cieście :)
Jako dodatek zrobiłam lekki mus melona :) a w drugiej wersji ostrzejszej jadłam popijając barszczem czerwonym:)
Składniki na 15 dużych rogalików :) :czas 90 min:
- 1 Opakowanie ciasta kruchego (możecie też zrobić sami ja akurat kupiłam już gotowe )
- 500 g mięsa mielonego
- 1 Opakowanie mozzarelli (kulka 125 g)
- 2 Szalotki (lub 1 mala cebula)
- 3 Ząbki czosnku
- 2 Małe limonki lub jedna większa
- Jabłko (opcjonalnie jako element dekoracyjny)
- 2 Duże garście roszponki ( + oddzielenie malutkich listeczków do udekorowania talerza)
- Olej zwykły lub kokosowy
- 1 łyżeczka margaryny do przesmarowania ciasta
- 1 Jajko
- 2 Łyżeczki czarnuszki (plus dodatkowo do posypania z wierzchu)
- 1 Łyżeczka tymianku
- 1 Łyżeczka Pieprzu cytrynowego
- 2 Łyżki papryki słodkiej
- Szczypta Soli
- 1/2 Melona
WSZYSTKIE SKŁADNIKI |
WSZYSTKIE PRZYPRAWY |
Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju dajemy mięso i podsmażamy na średnim ogniu kolejno dodajemy pokrojoną szalotkę i czosnek.
Kiedy mięso zacznie dochodzić dodajemy przyprawy wszystkie naraz, czarnuszkę , tymianek, pieprz cytrynowy, paprykę słodką i szczyptę soli :) i wszystko mieszamy, podczas smażenia mięsa starajcie się je rozdrabniać :)
Do mięsa dodajemy sok z świeżo wyciśniętej jednej limonki, drugą użyjcie do dekoracji krojąc ją na plasterki ( w dipie z mango jak sobie ktoś wyciśnie plasterek do środka to da to fajny słodkawo-kwaskowy posmak ale to tylko propozycja ) :)
Roszponkę myjemy i oddzielamy takie mini pyci pyci listeczki :) (pokaże wam na samym końcu po co te maleńkie listeczki :) ), natomiast duże szatkujemy i wrzucamy do mięsa.
Rozkładamy ciasto i lekko je przewałkujemy aby było cieńsze ( z racji tego że mi wałek do ciasta gdzieś zginął użyłam rolki z foli aluminiowej :P zawsze jakieś rozwiązanie jest :) )
Następnie całe ciasto lekko smarujemy roztopionym tłuszczem np margaryną wystarczy 1-2 łyżeczki rozpuszczonej margaryny.
W cieście nacinamy trójkąty powinno nam ich wyjść 15 szt +/-. Mozzarelle odsączamy z zalewy i kroimy ją w bardzo cieniutkie plasterki (tyle plasterków ile wyszło nam trójkątów :) ). Międzyczasie możecie włączyć piekarnik najlepiej z termoobiegiem na najniższa półkę na temperaturę 150°-175° w zależności od piekarnika.
Na Każdy trójkąt dajemy plasterek mozzarelli i na to sporą łyżkę mięsa tzn. tak aby rogalik był pełny ale dał się zawinąć :).
Rogaliki wykładamy na blachę lub folie aluminiową. 1 jajko roztrzepujemy i smarujemy każdego rogalika (dzięki temu uzyskamy złoty kolor ciasta) posypując ziarenkami czarnuszki :) wstawiamy do piekarnika.
Czas pieczenia to 15-25 min :) jest on zależny od typu piekarnika ale dlatego doglądajcie je regularnie :) aby wam się niespiekły :)
Mus z melona jest bardzo prosty :) ponieważ jest to lekki i soczysty owoc zmiksowałam go na taką papkę i nie dodawałam żadnych przypraw :) bo sam w sobie był pyszny i słodki.
Na talerzu układamy drobniutkie listki roszponki w małej miseczce dajemy mus udekorowany plasterkiem limonki do tego kilka plastrów jabłka i obok rogaliki :) oczywiście to jest propozycja w drugiej wersji jadłam z dodatkiem barszczu czerwonego i też było pysznie :)
A na sam koniec pokażę wam w formie zdjęć czemu zależało mi na oddzielaniu tych maleńkich listeczek :) zresztą przyglądając się zdjęciom pewnie już zdążyliście to zauważyć :) Od co ( od kuchni dekoracja )
Aby talerz wyglądał jak najładniej z roszponki od dużych liści oddzielałam te najmniejsze aby nadać całości troszkę "życia" a tak prezentuje się całość :)
Życzę smacznego :*
Jak tak patrzę i czytam to aż ślinka mi poleciała
OdpowiedzUsuńHehe to dobrze :P
Usuńaleś nacudowała pyszności :) omnomnom ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWypróbuję na pewno! :) Byłam przekonana, że sos będzie czosnkowy :D
OdpowiedzUsuńJa lubię kombinować :P
UsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam w wolnej chwil na nowego posta w którym znajdziesz linki do pierwszego filmiku moje autorstwa.
Zaraz zaglądam :)
UsuńMniam, ale dobrze wyglądają! Znów oglądam jedzenie o tej godzinie. :(
OdpowiedzUsuńHehe :P
UsuńNo niee, po co ja tu zaglądam o tej porze :D Jeść! :D
OdpowiedzUsuńHahah :*
Usuńfajne na śniadanie czy do pracy
OdpowiedzUsuńNa zimno też dobre :)
Usuńale się zrobiłam głodna:D
OdpowiedzUsuńTo dobrze :)
UsuńChyba lubisz kuchcić ? ;)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda ;))
talent na miarę Master Szefa:D
UsuńUwielbiam :)
UsuńMniam ! Wpadam na obiad ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :*
Usuńpięknie to wygląda na talerzu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSmacznie wygląda, na pewno jest pyszne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńDanie godne francuskiego szefa kuchni :-)
OdpowiedzUsuńOj tam oj :* dziękuję :)
UsuńWyglądają dobrze, ale takie mięso jest nie dla mnie :P
OdpowiedzUsuńMożna inny farsz dać :)
UsuńMm smakołyki:)!
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńo świetna hmm przekąska :)
OdpowiedzUsuńTaka na drugie śniadanie lub podwieczorek :)
UsuńNawet nie wiedziałam, ze można kupić gotowe kruche ciasto! Zawsze zagniatam sama. Rogaliki wyglądają przepysznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) kupne też dobre jest :)
UsuńMuszą dobrze smakować ;)
OdpowiedzUsuńDomownikom smakowało :)
UsuńTy to jesteś kusicielka ! :D Takie rogaliki to bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńHrrrr <3
UsuńMmm... pychotka :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie jadłam nigdy takich rogalików :)
OdpowiedzUsuńMoże ci posmakują :) przepis prosty jest :)
UsuńJa tez dziś robiłam paszteciki:)
OdpowiedzUsuńPaszteciki to bym zjadła :)
UsuńMniam :) Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńO to coś dla mnie! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;*
Usuńnie powinnam takich wpisów czytać wieczorem, pyszności:)))
OdpowiedzUsuńHeh wieczorem najgorzej :P
Usuńhmm kochana idz do Masterszefa :) Będę 3m kciuki za Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMiałam iść do HK :P ale że amaro już nie ma to nie chce :P
UsuńWygląda mega apetycznie, aż zgłodniałam. Oryginalny sos do tego - super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWow rewelacja :-) nigdy takich nie jadłam i na pewno wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak zrobisz ;)
UsuńAż zgłodniałam :) To połączenie mięsa mielonego z mozarellą w tych rogalikach brzmi taaaaaak szalenie kusząco, że mimo że jestem na diecie, to je chyba jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńTo czekam na relacje czy ci smakowało ;)
UsuńPyszności :) Jak byłam na studiach i nie mieliśmy wałka to butelki bardzo dobrze spisywały się w tej roli :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robiłam :D
Usuńja w weekend robiłam takie rogaliki z twarożkiem, czekoladą i marmoladą :) Z mięsem jeszcze nie miałam, ale ze szpinakiem tak -pychotka!!
OdpowiedzUsuń:) na słodko też bym zjadła :)
UsuńOmnomnom! :D Jadłabym :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńWszystko prezentuje się obłędnie! Hmmm... Kurde, a byłam wczoraj w Krk, to bym wstąpiła na kilka :D
OdpowiedzUsuńRazem z mamą robimy coś podobnego :]
Trzeba było wpadać :)
UsuńAle pyszności, nigdy nie robiłam sama rogalików.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ chęcią spróbowałabym Twoich rogalików, w szczególności z czerwonym barszczykiem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam przy kolejnej okazji :)
UsuńJa bym się chętnie wprosiła na takie rogaliki:)
OdpowiedzUsuńZapraszam <3
UsuńPięknie to dekorujesz i musi być smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
Usuńpisze "mięsne" a ja przeczytałam miłosne ;p
OdpowiedzUsuńHaha mogą być i miłosne :D
UsuńWyszły śliczne :) I na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńoo nie wierzę, że ja ten post przegapiłam gdzieś :( Aneczka, to jest rewelacyjne :D rogaliczki z mięsem a nie dżemory jakieś :D już je uwielbiam <3 <3
OdpowiedzUsuńZrobię ci kiedyś takie :*
Usuńwspaniałe rogaliki, wyglądają przepysznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :)
UsuńSmakowicie wyglądają rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglada pysznie! poproszę żone żeby takie zrobila:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będą smakować :)
UsuńTo żeś wyczarowała pyszne danie ;)
OdpowiedzUsuńA grrrrr :*
UsuńNo nie, a ja potem siedzę przed ekranem i prawie go liżę. Uwielbiam oglądać strony ze zdjeciami jedzenia i uwielbiam jeść :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :D
UsuńPięknie wykonane i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj, mięso i słodkie ciasto to takie sobie dla mnie połączenie. :-D
OdpowiedzUsuńSpróbuj ;) ciasto nie jest tak słodkie jak by się wydawało :)
UsuńSzefowie światowych kuchni robią np lody z buraków, kurczaka w sosie czekoladowym i Dania są pyszne :)
zdjęcia tak szczegółowe jak dla idiotów :-D czyli świetne! Kurcze.. aż spróbuję, bo wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńHaha czasami je robię bo nawet nie czytając dokładnie widać co trzeba robić :D
UsuńWygląda pysznie a jak podane :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam, tak przepysznie wygląda ^^
OdpowiedzUsuń