środa, 9 listopada 2016

Coś na ząb

Witajcie Kochani :*
Z racji tego że dawno u mnie takiego posta nie było, a wiem że w śród was są również takie osoby które bardzo lubią różnego rodzaju kombinacje kulinarne, postanowiłam po raz kolejny podzielić się dawką swoich przepisów. Mam nadzieję że każdy z was znajdzie tu coś dla siebie :). Tak więc nie przedłużając zapraszam!

Talarki z żółtej i zielonej cukinii 
pod pierzynką białego twarożku smażona z żółtym serem i salami 




składniki na 2 osoby :czas 20 min:
  • 1 żółta cukinia
  • Kilka plasterków salami bądź innej wędliny
  • Kilka plasterków żółtego sera
  • Twarożek lub serek ( o dowolnym smaku)
  • sól, pieprz, papryka ostra, odrobina oleju
  • ( w zależności ile mamy talarów z cukinii tyle będzie nam potrzebnych plasterków sera jak i wędliny)
Cukinie myjemy i kroimy ją w talarki, smażymy ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju (najlepiej teflonowa aby nie przywierała ). Smażymy ją na średnim ogniu do uzyskania złocistego kolorku z obu stron przyprawiając lekko solą i pieprzem. Kolejno na wierzch na każdym talarku kładziemy żółty ser i zmniejszamy ogień czekając aż ser się rozpuści, na to dajemy jeszcze po plasterku wędlinki i podsmażamy jeszcze chwilkę. Kiedy cukinia jest gotowa bo ser się już rozpuścił wykładamy ją na talerz i z wierzchu smarujemy twarożkiem posypujemy lekko ostrą papryką  :) i gotowe


Misz i masz
( mix smaków )

  

Składniki na 2 porządne porcje :czas 20-25min:
  • 100-150 g czerwonej porzeczki
  • 150 gram boczku wędzonego w kawałku
  • 200g makaronu penne/świderki też będą się nadawać :)
  • Garść roszponki
  • 1 łyżka śmietany
  • cukier, sól


Makaron stawiamy na gotującą się lekko osoloną wodę, porzeczkę i roszponkę myjemy. Boczek kroimy w cienkie paski,wrzucamy go na patelnie i smażymy na średnim ogniu aż się zarumieni a większość tłuszczu się wytopi, wrzucamy porzeczkę (kilka kiści zostawiamy do ozdoby)kiedy porzeczka zacznie puszczać soki i lekko zabarwi boczek na delikatny różowawy kolorek dodajemy łyżkę śmietany i trochę cukru aby trochę zredukować kwasowość porzeczki  ja dałam 2 płaskie łyżki z tym że moja była kwaśna prawie jak cytryna  ;) i dodajemy dosłownie szczyptę soli a na sam koniec ugotowany odcedzony makaron i dusimy jeszcze chwilkę aby składniki nam się ładnie złączyły:). Na talerz wykładamy roszponkę i na nią dajemy makaron z boczkiem i sosem z porzeczki z wierzchu wedle upodobania możemy przyozdobić kilkoma kiściami porzeczki :)



 Mamut z kurkami na masełku :)

Składniki na 2 porcje :czas 20 min:
  • 250 g Zielonego Mamuta
  • 250 g Żółtego Mamuta
  • 200 g kurek
  • 100 g Masła
  • sól i pieprz

Kurki oczyszczamy i myjemy pod wodą wrzucamy je na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masełkiem na średni ogień doprawiając go lekko solą i pieprzem i pamiętając o mieszaniu ;). Mamuta myjemy i wrzucamy go na gotującą się lekko osoloną wodę gotujemy ok 15 min i odcedzamy. Całego mamuta wrzucamy do kurek dusimy razem ok 5 min i gotowe :) Tu mi troszkę przydymione zdjęcia wyszły ale to przez fakt że danie było bardzo gorące a telefon mi zaparował :)



 Mój pomysł na Pikantną zupę chili

Na stronach jest wiele różnych jej wersji i każda różni się nieco od siebie ja oczywiście też szukałam patrzyłam na kilkanaście różnych przepisów znalazłam tak zwaną bazę podstawową a resztę  i tak zmodyfikowałam według własnego uznania :) Posiadam tylko 1 zdjęcie ponieważ jak ją robiłam nawet nie myślałam o tym że będę dodawać przepis, a później stwierdziłam że czemu nie? Dlatego mam tylko sam efekt końcowy, oczywiście zupa nie jest tania bo ma wiele składników ale wystarcza na bardzo dużo porcji:) Nawet swojemu Mężczyźnie pakowałam ją do dużych słoików na wynos bo tak mu smakowała :)


Składniki: Zupa jest pyszna, ostra i bardzo syta :)
  • 500g mielonego mięsa
  • 1 Puszka kukurydzy
  • 2 Puszki fasoli czerwonej
  • 3 Duże cebule
  • 1 Duża  lub 2 mniejsze papryki czerwone
  • 4 Duże pomidory
  • 1 Puszka pomidorów bez skórki
  • 2 Przeciery pomidorowe po 200g(najlepiej te mniej kwaśne)
  • Olej/Oliwa z oliwek
  • Tarty żółty ser 300g

Przyprawy: Sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, chili, sos tabasco, majeranek, oregano, bazylia.

Potrzebujemy dość głęboką patelnie i duży garnek na jakieś 5-6 litrów :)

Na patelnie wlewamy niewielką ilość oleju/oliwy i wrzucamy  do niej mięso mielone(nie przyprawiamy tym zajmujemy się wtedy kiedy już wszystkie składniki znajdą się w jednym garnku) smażymy je do momentu kiedy już nie będzie surowe i następnie wrzucamy je do dużego garnka. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę następnie przez chwilkę jakieś 5-7 min na tej samej patelni na której robiliśmy mięso podduszamy je aby lekko puściły soki i wrzucamy do garnka z mięsem(nie jest konieczne mycie patelni pomiędzy podsmażaniem/duszeniem kolejnych składników, ponieważ i tak wszystko razem będziemy łączyć). Do garnka wrzucamy wraz z zalewa 2 puszki fasoli  i 1 puszkę kukurydzy również z zalewą(nie odsączamy ich bo dodaje to dodatkowego smaku). Wszystko dokładnie mieszamy i dopiero teraz garnek stawiamy na mały ogień pamiętając aby mieszać co jakiś czas. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę smażymy ją na patelni aż się całkowicie zeszkli, wrzucamy do garnka i mieszamy(jeśli jest mało oleju/oliwy można odrobinkę dodać tyle aby cebula nam się nie przypaliła). Podobnie robimy z papryką czerwoną kroimy ją również w drobną kosteczkę i dusimy ją na patelni delikatnie tak aby zrobiła się miękka. Pomidory wyciągamy z puszki i drobno siekamy wrzucamy  wraz z zalewą do garnka. Zwiększamy nieco ogień pamiętając aby cały czas mieszać i dodajemy dwa przeciery pomidorowe. Do całości wlewamy 2-3 litry wody i doprawiamy, 2 Kopiate łyżki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka chili , 1-2 łyżki sosu tabasco (tu polecam najpierw dać jedną i po jakimś czasie spróbować czy nie zrobi się zbyt ostra ja dałam 2 na taki duży garnek), 1 kopiata łyżka majeranku, 0,5 łyżeczki oregano, 0.5 łyżeczki bazylii, sól i pieprz według własnego uznania, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez jakieś 20-25 min aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.  Następnie próbujemy i jeśli brakuje wam jakieś ostrości czy słonego to ją doprawcie według swojego gustu. Gotową i gorącą zupę przelewamy na talerz i z wierzchu posypujemy tartym żółtym serem. Podajemy z grzankami na ciepło(może być też bagietka czosnkowa)

Przepis na grzanki:

  • Czosnek
  • Masło
  • tarty żółty ser
  • Chleb

Czosnek przeciskamy przez praskę  i wrzucamy do miękkiego masła dodajemy starty żółty ser wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy kromki z jednej strony,  Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na grzanie od góry 150° na kilka min wystarczy podglądać do piekarnika kromka ma być chrupiąca masełko rozpuszczone a ser zapieczony na lekki złoty kolorek. Jeśli chodzi o proporcje wszystko zależy od  tego ile osób będzie jeść no i kto ile zmieści :)
Na ok 100 g żółtego sera, 4 ząbki czosnku i 100 gram masła powinno nam wyjść 8-10 grzanek :) czyli gdzieś na jakieś 4-5 osób 


Dynia pod pierzynką mozzarelli :) 



Składniki na 2 osoby
:czas 30 min:
  • 500 gram świeżej dyni
  • 2 Kulki mozzarelli
  • 1/2 Małej cukinii
  • 16 Pomidorków koktajlowych
  • 6-8 Plasterków rolady boczkowej/lub innej wędliny
  • 1-2 Ząbki czosnku
  • 2 Łyżeczki sezamu
  • 2 Łyżeczki słonecznika łuskanego
  • Masło
  • Bułka tarta
  • Papryka słodka, pieprz, sól
Sprzęt:
  • Patelnia
  • Drewniana łyżka
  • Obierak do warzyw
  • 2 naczynia ceramiczne/szklane żaroodporne( jedno osobowe ok 15cmx12cm )jeśli nie macie takich malutkich to może być jedno naczynie takie na dwie osoby










Dynie obieramy oczyszczamy z pestek i kroimy w średniej grubości kostkę, na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną dynię i dusimy ją na małym ogniu. Jak zacznie mięknąć doprawiamy ją solą i pieprzem. Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki i dorzucamy do dyni co jakiś czas mieszając ( do mieszania używamy tylko drewnianej łyżki ). Po chwili całość przyprawiamy dwiema łyżeczkami słodkiej papryki w proszku i podlewamy 1/3 szklanką wody  i dusimy na bardzo malutkim ogniu.
Naczynie/a smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ( tak jak na zdj. ) na dno naczynia wykładamy wędlinę tak aby je pokryć( w  przypadku 2 mniejszych naczyń wchodzi po 2 plasterki na jedno ). Następnie pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i kładziemy na wędlinę i posypujemy z wierzchu sezamem  ( tak jak na zdj. ). Cukinie kroimy w cienkie plasterki ja użyłam do tego obieraka do warzyw :)  dajemy kolejną warstwę wędliny. Gotową dynie przekładamy równo do naczyń. Każdą z mozzarelli kroimy w cienkie paski i pokrywamy całe naczynie, na samą górę posypujemy wszystko słonecznikiem. W międzyczasie (mniej więcej w połowie robienia zapiekanki) nastawiamy piekarnik na grzanie od góry na ok 150°-175°( w zależności od piekarnika) zapiekanki/e wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż ser z wierzchu się rozpuści i nabierze złotego koloru ok 10-15min




życzę smacznego :) mam nadzieję że chociaż jeden przepis wam się spodobał. Jeśli macie ochotę raz na jakiś czas będę wrzucać tego typu posty :) A swoich przepisów mam naprawdę bardzo dużo :)

157 komentarzy:

  1. Alez u Ciebie zrobiło się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne propozycje. Aż zrobiłam się głodna. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż zgłodniałam ;dd
    na pewno wykorzystam któryś z przepisów ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy ci będzie smakować:)

      Usuń
  4. O Kochana, ja jestem cienka w te klocki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm ale dania, tą zupę i zapiekaną dynię koniecznie muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze i dwa ostatnie najbardziej smakowały domownikom :)

      Usuń
  6. Wow ile pyszności ;) uwielbiam smażoną cukinie ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby dodać do niej ser i wędline , super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te talarki wyglądają smakowicie ! muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tu na diecie a Ty takie dobroci pokazujesz :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Mamut z kurkami wygląda przepysznie. :)) Zjadłabym takie danie :)

    xxveronica.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kurki kocham zupa też jest dobra:)

      Usuń
  10. zupa Chilli chyba przypadłaby do gustu mojemu facetowi uwielbia ostre jedzenie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też:) zawsze ją można zrobić mniej pikantną:)

      Usuń
  11. Wszystko wygląda tak smakowicie ;) Lubisz kuchcić ? ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, wszystko wygląda tak przepysznie że aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  13. skąd ja mam wziąć mamuta w polsce i do tego zielonego hehe :P Potrawka z mamutem bardzo mi się podoba i żółta cukinia! Ale bez salami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W może być zwykła fasolka szparagowa:)

      Usuń
  14. Aż ślinka cieknie. Takie inspiracje kulinarne to ja rozumiem... i lubię. Same dobroci. Co wybrać? Degustowałabym ze smakiem. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mix smaków do mnie najbardziej przemawia, pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  16. talarki z cukinii gościły dzisiaj na moim obiadowym talerzu! Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też w takiej postaci czy inaczej robione:)?

      Usuń
  17. Podoba mi się dodanie do tego porzeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) takie bardziej żywe i przyjemniejsze dla oka :)

      Usuń
  18. pikantna zupa mnie zaciekawiła;)

    OdpowiedzUsuń
  19. wooow! ale cuda! :D pikantna zupa to dla mnie niebo w gębie <3
    pozdrawiam :*
    www.zyciejakpomarancze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowite dania, narobiłaś mi ochody, aby zjeść jakąś z tych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ukradnę Ci przepis na pikantną zupę chili ;) Musi być rewelacyjna !! ale tu smakołyki ;) hmmm pycha ;D ide kolację zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale apetycznie się zrobiło :) Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pikantną zupę chili na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. No i tak, zrobiłam się głodna, a w lodówce szału nie ma bo mi się dziś nie chciało :/ Swietne przepisy, inspiracje!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Moja mama na pewno ucieszyłaby się z tych talarków z cukini.

    OdpowiedzUsuń
  26. Tyle pyszności :) Uwielbiam cukinię <3 Te dania kojarzą mi się z obiadami u mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja lubię robić proste przepisy:)

      Usuń
  27. U la la,,,, cukinię mogę jeść pod każdą postacią a tu same smakołyki! :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbujesz mojego sposobu na cukinię;)?

      Usuń
  28. Cukinię uwielbiam więc przepis wykorzystam, tak samo zupka na ostro, mniam! Porzeczka i boczek to dla mnie akurat za ryzykowne połączenie, moje kubki smakowe nie bardzo to lubią, ale zapewne jest równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja lubię akurat robić różne mixy :)

      Usuń
  29. talarki z cukinii robi moja mama , są przepyszne ! :)

    http://wazkowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale Ty jesteś kreatywna i pomysłowa w kuchni!:) Dynia pod pierzynką czy ta zupa chilli wyglądają super, wypróbowałabym chętnie, tylko w wegetariańskiej wersji bez mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ostatnie danie najbardziej przypadło mi do gustu, lecz wszystko wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  32. kiedy mogę wpaść na żarcie?:D

    OdpowiedzUsuń
  33. Ależ dużo tu pyszności :) Cukinię kiedyś na pewno zrobię według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy będzie ci smakować:)

      Usuń
  34. O jacie, same pyszności! :) Już nie wiem na którym zdjęciu zawiesić oko. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. O mniam :) Same pyszne dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. ale smakowitości! narobiłaś mi smaka na cukinię :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Zapiekana dynia mnie zaciekawiła, ostatnio się od niej uzależniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Pyyychota! Z chęcią wypróbuję parę pomysłów :))

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam Talarki z cukinii! Są przepyszne :) A ta dynia pod pierzynką wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mam nadzieję że wykorzystasz choćby jeden przepis:)

      Usuń
  40. Świetny post, mega pomysły, pierwszy przepis z cukinią i twarożkiem - pyszny i zdrowy :) Obserwuję na GFC i G+ :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  41. Ile wspaniałości! Najwięcej ślinki mi leciało na widok cukinii, uwielbiam to warzywo!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo smacznie wyglądają Twoje potrawy, aż zrobiłam się głodna. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  43. Weszłam o tak późnej porze i zglodnialam! Wyglądają potrawy znakomicie!! Jestem głodna aż!

    OdpowiedzUsuń
  44. Weszłam o tak późnej porze i zglodnialam! Wyglądają potrawy znakomicie!! Jestem głodna aż!

    OdpowiedzUsuń
  45. Jak to wszystko świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Wszystko super wygląda, ja skusiłabym się na mamuta z kurkami oraz talarki z cukini :)

    OdpowiedzUsuń
  47. I po co ja tu teraz wchodziłam, głodna się zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  48. Szalejesz w kuchni, a wszystko wygląda bardzo smacznie! Jutro robię dynię pod pierzynką mozarelli bo akurat kupiłam ogromną dynię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na relację czy ci smakowało:) akurat trafiłam z przepisem:)

      Usuń
  49. Uwielbiam cukinie :) Mogłabym ją jeść ciągle. Ale się zrobiłam głodna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest taka godzina że można jeść jeszcze ile się chce :)

      Usuń
  50. Mnóstwo inspiracji u Ciebie, niektórych dań nigdy nawet nie kosztowałam, chyba najbardziej zaciekawił mnie ostatni przepis z dynią. Cukinię natomiast (talarki) lubię w tradycyjnej panierce z bułki tartej i jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Bardzo apetyczne potrawy :) wspaniale się prezentują i zapewne niezwykle smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Mmm... Z chęcią schrupałabym ze smakiem te makarony! <3
    http://justlittlewhiner.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  53. ojoj ale pyszności :) wszystkiego od deski do deski nie dam rady teraz przeczytać, bo czas ucieka, ale stronkę zapisuję i w wolnej chwili zapewne wykorzystam któryś przepis :) ta dynia pod pierzynką to coś dla mnie tylko sezon dyniowy się kończy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jeszcze dynia jest dostępna to trzeba korzystać;)

      Usuń
    2. Właśnie widziałam ostatnio w biedronce :) Chyba jeszcze kupię i będę eksperymentować ;)

      Usuń
  54. Przecież te talarki z cukinii i dynia pod pierzynką wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  55. Bardzo smaczne propozycje! Kilka na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Z pozoru myślałam, że pierwsze danie, to ziemniaki :) Może zrobić coś takiego z ziemniakami ?XD

    OdpowiedzUsuń
  57. Same pyszności, kurki- uwielbiam !!!MOGŁABYM jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  58. O mamo, ta dynia pod pierzynką musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń

PROSZĘ - NIE SPAMUJ!! TRAFIĘ DO CIEBIE, TO NIE JEST MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ, JEŚLI W KOMENTARZU UMIEŚCISZ JAKIKOLWIEK LINK Z PEWNOŚCIĄ TRAFI ON DO SPAMU. JA SZANUJĘ CIEBIE, A TY USZANUJ MNIE!

Na komentarze staram się odpowiadać na bieżąco. Dziękuję za każdy komentarz i poświęcony czas, mam nadzieję że będziesz zaglądać tu częściej.Natomiast jeśli nie czytasz nie komentuj i nie pisz głupot.