czwartek, 11 lutego 2016

Deser Rozpusta :)


:czas 80 min: licząc czas chłodzenia :)

Składniki na 8 osób:

1 Paczka mrożonych truskawek
1 Banan
1 Paczka biszkoptów
1 Tabliczka czekolady
4 Jajka
250 g serka mascarpone
Cukier
kakao
Mleko
Posypka cukierkowa
Filiżanka świeżo parzonej słodkiej kawy
Syrop klonowy( nie jest konieczny)
Mięta do ozdoby :)
Szczypta soli

Sprzęt
3 głębokie miski
mikser
blender
Szklanki do drinków lub kieliszki do wina obu deser się będzie ładnie prezentował :)

Mała rada:
Zanim weźmiecie się do przygotowania pamiętajcie że w przypadku ubijania białek naczynia muszą być idealnie czyste i suche inaczej białko może się nie ubić.

Na samym początku parzymy kawę , słodzimy i odstawiamy do wystudzenia.
Rozbijamy jajka i oddzielamy do misek białko od żółtek. Do białka sypiemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną piane zaczynając od mniejszych obrotów do max.Piana ma być tak ubita że po odwróceniu do góry nogami nawet nie drgnie tak jak widać na zdj :). Po umyciu i osuszeniu miksera ubijamy żółtka do których sypiemy cukier 2-3 kopiate łyżki (można użyć cukru pudru) podczas miksowania spróbujcie masę jeśli jest mało słodka dosypcie cukier miksujemy do tego momentu aż żółtko znacznie zmieni kolor a masa zrobi się lekka i puszysta. Całą czekoladę drobno siekamy i odstawiamy na bok . Serek mascarpone rozgniatamy widelcem a następnie małymi porcjami dodajemy go do ubitego białka mieszając delikatnie drewnianą lub plastikową łyżką tak aby nie straciło dużo na swojej objętości kolejno i stopniowo wlewamy do masy z białka i mascarpone ubite żółtka i również delikatnie mieszamy wsypujemy do całości posiekaną czekoladę mieszamy i wkładamy do zamrażalnika.
Teraz szykujemy sobie 8 drinkówek lub innego ozdobnego szkła, biszkopty namaczamy w kawie i układamy na dnie do ok grubości 1 cm tak aby wypełniło całe dno(Tak robimy w każdej szklance) Resztę biszkoptów mielimy lub bardzo drobno siekamy (coś na ala piasek do naszej środkowej warstwy)
Na pół zamrożone (na zdjęciach widać że są jeszcze oszronione ) truskawki dajemy do miski sypiemy 1 płaską łyżkę cukru(nie więcej) i dolewamy odrobinę mleka ok 1/2 szklanki jeśli masa będzie zbyt gęsta zawsze możecie dolać odrobinkę mleka :)
Z zamrażalnika wyciągamy naszą pierwszą masę i teraz kolejno delikatnie do szklanki dajemy zaczynając od masy truskawkowej , następnie masy z mascarpone i delikatnie po wierzchu prószymy kakaem i posypujemy cienką warstwę zmielonych biszkoptów i znó0w truskawka i mascarpone i na sam koniec do ozdoby kolorowe cukierki z 3 plasterki pokrojonego banana i mięta jak nasze desery są gotowe wkładamy je na 20 min do zamrażalnika i można już wyciągać i się zajadać :) ja po wierzchu polałam syropem klonowym ale nie musicie go specjalnie kupować. :)
Dołączam wam zdjęcia w jakiej kolejności wszystko robiłam  :)













życzę wszystkim smacznego :) mam nadzieję że mój deser będzie wam smakował :) 
Pozdrawiam Aneczka :*

24 komentarze:

  1. mniam, ale to musi byc pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak 😊( coś jak truskawkowe tiramisu ) moim znajomym smakowało bardzo:) oni zawsze testują desery i inne dania :P

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. xd :D idę jeść hm czekoladę z braku ;p

      Usuń
    2. Jak tylko dotrę do domu to wstawie post jak z czekolady zrobić pralinki :P

      Usuń
    3. Dziś wieczorkiem dam nowy przepis 😊 na czekoladowe pralinki z nasionami 😊

      Usuń
  3. jeju wygląda NAPRAWDĘ przepysznie, musze dodac sobie do zakladki i kiedys wyprobowac/Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje 😊
      Jak tylko zrobisz daj znać czy wam smakowało 😊

      Usuń
  4. Zasłodziłabym się po trzech kęsach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam :P trzeba sobie jakoś osłodzić życie :) zamiast cukru do masy z mascarpone daj kokos też dobre wyjdzie :)

      Usuń
  5. no i jak tu pozostac na diecie, skoro kusisz....
    Cudnie wyglada ten deser!
    Obserwuje i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom 2-3 łyżki cukru na 8 porcji to nie dużo 😊 zamiast cukru do masy z maskarpone daj kokos 😊 też będzie dobre a mniej kalorii 😊

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Jak lubisz słodkie i owoce to myślę że mógłby ci posmakować :)

      Usuń
  7. chyba zrobie mojemu takie :D
    16lipca.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko lubi słodkie i owocowe desery, to myślę że mu posmakuje 😊

      Usuń
  8. Świetny post!:)

    Co powiesz na wspólną obserwację? Daj znać u mnie jeśli się zgadzasz:)!
    Zapraszam do siebie:) - MÓJ BLOG-KLIK♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuje :)
    Już zaglądam na bloga 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje świecowe zboczenie sprawiło, że patrząc na pierwsze zdjęcie myślałam, że to świeca ;D
    Mniam... chętnie bym taki zjadła, poczęstujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak :) ja bardzo lubię kombinować w kuchni :) i faszerować daniami i deserami innych :P a jeszcze gdy komuś smakuje to jestem zadowolona :)

      Usuń

PROSZĘ - NIE SPAMUJ!! TRAFIĘ DO CIEBIE, TO NIE JEST MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ, JEŚLI W KOMENTARZU UMIEŚCISZ JAKIKOLWIEK LINK Z PEWNOŚCIĄ TRAFI ON DO SPAMU. JA SZANUJĘ CIEBIE, A TY USZANUJ MNIE!

Na komentarze staram się odpowiadać na bieżąco. Dziękuję za każdy komentarz i poświęcony czas, mam nadzieję że będziesz zaglądać tu częściej.Natomiast jeśli nie czytasz nie komentuj i nie pisz głupot.