poniedziałek, 15 lutego 2016

Domowe czekoladowe pralinki z ziarnami








 :czas 60min: (wraz z czasem chłodzenia)
Składniki na 12 sporych ciasteczek :)

Czekolada mleczna 100g
Czekolada gorzka 100g
Skórka cytryny
Skórka limonki
Mięta (2 duże łodygi)
Laska cynamonu świeżo starta(może być już gotowy mielony cynamon)
Ziarnka różne 6 kopiatych łyżek dowolnie zmieszanych
(ja użyłam: biały sezam, czarny sezam, czarnuszka, słonecznik , dynia, siemię lniane, z każdego dałam po 1 solidniej łyżce )
kilka sztuk owoców dowolne ja użyłam jeżyny :)

Sprzęt
Szklana/metalowa miska
Garnek z wodą
drewniana lub plastikowa łopatka
Patelnia ceramiczna/teflonowa
Tarka
Papier śniadaniowy lub folia


Lejemy wodę do garnka ok 1/3 głębokości garnka i czekamy aż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na bardzo malutki, kładziemy na górę garnka szklaną/ metalową miskę i wrzucamy połamane obie czekolady. Cytrynę i limonkę dokładnie myjemy i z obu ścieramy na drobnym tarle skórkę, odstawiamy na bok. Co jakiś czas delikatnie mieszamy czekoladę. Jeśli macie świeży cynamon to trzemy go na najdrobniejszej tarce ( musi być ostra bo cynamon dość ciężko się trze ale możecie użyć gotowego mielonego 2 duże płaskie łyżki ;) ) Cynamon dodajemy do roztapiającej się czekolady. Na suchą rozgrzaną patelnie wrzucamy ziarna i je delikatnie prażymy a następnie dodajemy do roztopionej czekolady i dokładnie mieszamy. Miętę opłukujemy drobno siekamy i wrzucamy do naszej masy wszystko mieszamy i ściągamy z ognia. Papier lub folie wykładamy na duży płaski talerz, masę czekoladową nabieramy łyżką i formujemy okrągłe 'placuszki'' powinno wam wyjść 12 ciasteczek jeśli zrobicie mniejsze i bardziej płaskie będzie ich więcej i szybciej stężeją. Każde ciasteczko posypujemy skórką i dodajemy dowolny miękki owoc (np. malinę , jeżynę itp) Ciastka wstawiamy do lodówki do momentu aż całkowicie zastygną że bez problemu będzie można je oderwać od papieru/foli
(Jeśli wstawicie ciastka do zamrażalnika efekt chłodzenia będzie o wiele krótszy )

Życzę smacznego :)





  




Jeśli macie gumowe pojemniczki na kostki lodu które łatwo się wyginają to można tam wlać masę będą miały fajny kształt taki typowo jak z bombonierki :)


POZDRAWIAM ANECZKA :*

16 komentarzy:

  1. Chętnie bym takie zjadła :)


    Co powiesz na wspólną obserwację ? - zacznij a ja się zrewanżuję :*
    Zapraszam również do darmowego konkursu na moim blogu :)

    http://magicworldprincesscarmen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko zrobisz daj znać czy ci smakowały :) a przepis jest szybki i łatwy :) i oczywiście można go modyfikować :)

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie :) Gdyby nie moja alergia na pewno bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm a na co masz alergie? na czekoladę czy na nasiona? bo zawsze taki przepis może by mi się udało zmodyfikować tak aby cię nie uczuliło i żebyś też skorzystała :)

      Usuń
  4. Super przepis , apetycznie wyglądają te ciasteczka ;)
    http://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks delicious dear ^^ Thanks for sharing!

    Would you like to support each other by follow on GFC & G+?
    Please Let me know if you follow me and I’ll follow back asap!

    Love xx
    Official Seol ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. dawaj mi tu ich kilo na wynos;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie to wygląda, zapewne smakuje jeszcze lepiej :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://stylovepaznokcie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę pokazać ten przepis mojemu chlopakowi :D/Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tak prosty przepis że chyba nawet dziecko by dało radę je zrobić :P

      Usuń

PROSZĘ - NIE SPAMUJ!! TRAFIĘ DO CIEBIE, TO NIE JEST MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ, JEŚLI W KOMENTARZU UMIEŚCISZ JAKIKOLWIEK LINK Z PEWNOŚCIĄ TRAFI ON DO SPAMU. JA SZANUJĘ CIEBIE, A TY USZANUJ MNIE!